Grandios självbild hos svenskar?!

Ja, den rubriken mötte mig när jag tittade på texttv idag. fanns både på 4 o Svt. Så här stod det sen: Svenskarna lider av en skev självbild. Vi tror att vårt land är mer spännande och attraktivt än vad andra tycker, visar en undersökning som Svenska institutet (sI) har gjort. Vidare skriver man: De höga förväntningar  på framgångar som vi hade i t.ex  Eourvision Song Contest var ingen tillfällighet. Svenskar  har en tendens att övervärdera omvärldens uppfattning vad vi har att erbjuda, särskilt på kulturområdet.  Omvärlden sätter oss lågt, vi har inget Louvren eller några pyramider, inget stort klassiskt kulturarv. säger Olle Västberg, Gd för SI.
Nä, det stämmer ju! Vi har ju heller ingen värdsberömd författare som Danmarks  H.C Andersen eller som Norges Ibsen. Inga berömda tonsättare som Danmarks Nielsen, Norges Grieg eller Finlands Sibelius Astrid Lindgren är ju naturligtvis välkänd o Ingmar Bergman men vi har för få. Ibland är det ju faktiskt ochså så att  Sverige ibland blandas ihop med Schweitz som är mycket mer välkänt i världen Men när det gäller såna här "tråkiga" grejor som samhällstyrning, förvaltning o låg korruption då ligger vi i topp! På miljöområdet ligger vi ochså i topp enl. undersökningen o det är ju bra för det kan vi dra nytta av!
                        Sverige kom sammanlagt  9 på listan där människor i 35 länder svarat på frågor om som vads bedöms viktiga för ett lands varumärke, ex export, förvaltning, kultur och turism. Svenskarna rankade landet Sverige som etta, men etta blev ett land inte så långt ifrån oss, Tyskland!
                            Jag har ju berört det här lite när jag brukar säga, Sverige är inte jordens medelpunkt lika lite som t.ex Askersund, Simrishamn eller Korpilombolo. Ja, ibland behöver vi nog lyfta ur vår lilla ankdam o landa i en större sjö, då kan vi nog se oss själva i rätt perspektiv o vara glada att vi är med i EU t.ex.
                                    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0