Det är lite konstigt!?

I dag blev det rundan igen efter gårdagens sport o dobbeldag. En bra runda som vanligt i blåst o regn men som sagt inget o klaga på. Sporten var underhållande och bra. Kalla o Södergren gjorde fina insatser i Holmenkollen, fenomenet Stefan Holm van i Valencia, Foppa spela riktigt bra för sitt Colorado men dobblandet, det var det som vanligt med, nothing på v-75 o pengarna tillbaks på fegdubbeln.
I melodifestivalen som jag inte såg  gick bl.a  Nordman vidare till Globen, tyckte jag inte om, Carola o hennes partner gick inte till Globen, tyckte jag om!
Tävlar kan man väl säga att Danmark, Norge o Sverige gör  inte bara i idrott utan ochså i att lyckas med välstånd, sjukvård o löner t.ex.  Det är inte nån upplyftande läsning precis av statistik o annat. När det gäller vår svenska krona så står den ju sig slätt numera. Norges krona är värd 10% mer än den svenska ungefär o den danska  mer än 20%!  För  20 år sen var det väl tvärsom. När det gäller sjukvård så verkar Danmark o Norge inte ha så stora problem med köer o.s.v.. I Sverige är förhållandet  mellan läkarinsatserna snedvridna mellan reurser vårdcentraler o  lasarett  Vårdcentralerna har kommit i skymundan o där råder ständig läkarbrist! I stället är det tydligen debatten  om det skall drivas privat eller statligt- kommunalt som är viktigast! På vissa håll ersätts inte en privatläkare med nån annan när hanhon går i pension fastän det hade behövts läste jag! Patienterna kommer i kläm p.g.a. ideologiskt  dravel mellan partierna!  Sverige är bland de läkartätaste länderna i värden i förhållande till befolkningen! Ändå hinner en dansk vårdcentralsläkare med fler patienter än en svensk såg jag i ett tvprogramm för nått år sen!. Det ända där vi verkar ligga i  topp med verkar vara s.k. specialiserad sjukvård! Sen är det tydligen så att det inte är så fint att vara läkare på vårdcentralen, en så viktig funktion för patienten! Psykiatrin o äldrevården, ja det är ju inte nån höjdare nu förtiden.
Lönerna skall vi inte prata om o det gäller alla områden. Skulle vi jämföra oss med fler länder tror jag inte ens vi skulle hamna på bronsplats. Sverige har ju bland de högsta skatterna i värden ungefär som Danmark o Norge men vi har ju betydligt sämre betalt på alla områden! T.ex vårdpersonal o då sjuksköterskor, det vet ju alla! I Danmark har en sjuksköterska ca 28.000, i Norge ca 32.000 o i Sverige 23.000 i svenska kronor. Även om man  räknar in dyrare levnadskostnader särskillt i Norge så får sjuksköterskorna i våra grannländer mer i plånboken, tusentals kronor.
Jag tror att inom sjukvården är  landstingen den stora boven. toppstyrda o svårhanterade. Jag skulle kunna tänka mig att 80-90 % av Sveriges vårdpersonal jobbar inom landstingen. Det klart då är det inte är lätt att få upp några löner. Några fler exempel. I Danmark får man 90% av lönen när man är sjuk från första dagen. Ja, jag kunde räknat upp mycket mer! Jag tycker Sverige numera är trots störst till ytan o störst befolkning, lillebror i Norden!  Vad har politikerna sysslat med de sista 20-25 åren!?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0