Dalarna , fantastiskt vackert!


                                                    Historia
Det äldsta omnämnandet av Dalarna är från Sverresagan i vilken landskapet kallades Järnbäraland och beskrev som ett  hedniskt land som lydde under sveakungen år 1177. Landskapet kom tidigt att bli industrialiserat i södern och organiserades i ett Bergslagen. Landskapet förblev i övrigt ett nybyggarområde, särskillt i områdena utanför Siljan och Dalälven. Finnmarken förblev ett nybyggarområde in på 1800-talet
                                                 På 15-talet flydde Gustav Vasa till Dalarna undan Christian 2. år 1521 stod slaget Vid Brunnbäcks färja mellan Christian 2:s styrkor och Gustav Vasas trupper. De svenska styrkorna vann och danskarna jagades ur landskapet. Särna o Idre tillhörde ursprungligen Norge men erövrades 1645 o blev en del av Sverige.
Dalafolkets betydelse för landet Sverige kan ej underskattas liksom Bergslagens!
                                                    Natur o geografi
Dalarna är ett landskap i  nordvästra Svealand i mellansverige. Det gränsar till Värmland o Norge oi väster, till Västmanland i öster, till Jämtland i norr och Gästrikland i öster.
                                                     Dalarna är Svealands största landskap och har fått sitt namn av dalar där österdalälven och Västerdalälven rinner fram. I Dalarna finns en storslagen natur, allt från djupa dalar, höga fjäll stora , sjöar o älvar.I norra Dalarna är det fjälllandskap. Fjällen består till stor del av morän. 7 % av Dalarnas yta består av odlad jord, vägar o bebyggelse. Resten är berg , myr o skog. Skogen är Dalarnas viktigaste naturtillgång. Huvuddelen av skogen i Dalarna är barrskog.. Endast i södra delen av landskapet finns lövskog i betydlig mängd. Längst i söder ligger de stora fabrikerna  Bergsbruket  inleddes om kring år 1000 med att man började bryta kopparmalm i Falun. På 1200-talet hade gruvan blivit störst arbetsplats i Sverige.. Under 1700-talet började man anlägga järnbruk i Bergslagen. Järnet fick allt större betydelse för Sveriges export. Nu började Sverige bli ett industriland. Falu gruva misste betydelse. Bl.a. tillverkas dock den berömda Falu rödfärg fortfarande.
Yta                                              29 086 km2
Folkmängd                               275 823
Högsta punkt                           Storvätteshågna 1204 möh
Älvar                                           Dalälven m.fl.
Sjöar                                          Siljan m.fl.
Lanskapsblomma                  Blåklocka
Landskapsdjur                        Beruv
Städer                                        Falun,  Mora, Borlänge, Hedemora m.fl,
Kändisar                                   Anders Zorn, Carl Larsson, Erik Axel Karlfeldt, Charlie Norman, Björn Skifs, Putte Wickman, Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Gunde Svan, Susanna o Jenny Kallur m.fl.


                                                                  I Dalarna har jag varit mycket det sista året. Dessutom har min far växt upp i Nås. Den första färden till Dalarna gjorde jag på 50-talet med familjen just till Nås. Vi var nog bara där någon dag. Dock var jag där tillsammans med min gode vän Torsten i höstas o gick halva vasaloppsspåret söder ut. En spännande och intressant fotvandring där vi låg över i enkla stugor under vägen. Naturen var storslagen, Oj,oj,oj. Vi åkte ochså runt Siljan och förutom i Mora så var vi på korta besök i Leksand o Rättvik. I slutet av mars var jag och min kompis Torbjörn på resa i Bergslagen och gjorde bl.a. reportage om Bergslagen, vilket kan ses på www.riff.se Vi låg över i Falun och åkte ochså upp till Siljan.

                                                    Jag undrar om inte Dalarna är Sveriges mest kända landskap p.g.a. midsommarfirandet o konstnärer som Anders Zorn(som min farfar kände) och Carl Larsson. Jag har fått för mig att Dalarna har natur som liknar en del av Kanadas!  Ja, hur som hellst är jag tacksam över att jag fick se så mycket av Dalarna i höstas o nu i våras.      Fakta Wikipedia o www.skolarbete.nu   Foton tagna av Jan Ekblom. Naturfotot är taget från Hökberget mot Orsasjön.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0