Judehatets svarta bok

Ja,  så heter en bok Trond Berg Eriksen, Håkon Harket och Einhart Lorenz(red) som kommer ut idag  som handlar om judehatets långa historia enl Per Ahlanders artikel på NA:s  kultursida. Ahlander skriver: Antisemitiska strömningar har förekommit i de flesta länder och under alla tider. I "judehatets svarta bok- Antisemitismens historia från antiken till i dag" får läsaren en bred och översiktlig skildring av judehatets historia
                     Undertecknad har alltid själv vurmat för landet  Israel  o dess innevånare.  Ja, varför? Jag kan inte förklara  men har alltid gjort så sen ungdomen. Det har inte med judarnas religion o göra men kanske egen religiositet . Kan det vara nån liten gen från min Mormor?. Judarnas historia o det nya Israels 60-åriga  intresserar mig. Det har inte med att jag känner nån gråtmild sympati över det fruktansvärda som hände under andra världskriget. Nä, det ligger djupare. All right jag har det inom mig det räcker! Men det är inget som jag grubblar på,  Jag har tagit för mig en självklar  ställning för kamp mor judehat o för Israels överlevnad!
                                           Den här bilden av en jude med en kroknäsa o svart otäck blick har ju funnits, ja om inte i årtusenden så i många århundraden, hemsk bild o förtryckande. Judar kan ju ochså vara ljusa nuförtiden t.ex I Israel finns ju ryska judar, judar från arabländer, judar från Amerika m.m. länder. Så ser det ju ut i våra dagar!. Judar finns ju i alla länder.
                                         Författarna skriver i sin bok enl. Ahlander att det finns fyra grundformer av illvilja mot judar: "För det första den religiöst motiverade antijudismen, som vi möter under antiken och medeltiden. För det andra den "moderna" antisemitismen som utvecklats under slutet av 1800-talet. För det tredje "sekundärantisemitismen" efter förintelsen. Och för det fjärde antisionismen"
                                         Ja, jag vet att i Israel finns ochså religiösa fanatiker, bl.a. de korkskruvslockade hattbärarna men dom har jag ingen sympati för!
                                       Men Judehatet har alltid funnits och bevekelsegrunden är alltid densamma, att på alla tänkbara sätt framställa judarna som ett avvikande, illasinnande och makthungrigt folkslag skriver Ahlander till sist. Jaa,judendomen är ju en religion så judar kan ju ha olika bakgrund. Allt är så komplicerat bl.a. är Palestina o Judeen, ja, samma land egentligen!   Varför är Judar så hatade?  Återkommer med bitar ur Israels historia.
P:S Mannen till vänster på bilden får representera nidbilden av Juden runt 1900-taet  D.s    Bild från www.sub.su.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0