Närke, mitt favoritlandskap!


                                                     Historia
I mitten på 1200-talet grundades Örebro. Samtidigt uppfördes ett försvarstorn vid Svartån för att försvara  denna strategiska överfart, men även för att få in pengar till stadskassan  med hjälp av tullinkomsterna. Försvarstornet kom med tiden succesivt att förstoras för att idag vara ett pampigt slott mitt i staden. Engelbrekt intog slottet 1434.
                                               Från 1560 till 1621 ingick Närke tillsammans med Värmland och Södermanland i ett hertigdöme som tilldelades Gustav Vasas yngste son, Hertig Karl, sedemera Karl 1X. Regionen fick under denna tid ett uppsving. Under 1600-talets mitt försämrades dock läget i Örebro. Handeln led svårt av att nya städer i Bergslagen grundades. I söder var läget annorlunda och 1643 grundades landskapets andra stad, Askersund. 1700-talet utgjorde en tämligen stillsam period, näringslivet gick på i gamla spår , småindustrier kom o gick, men bergshanteringen dominerade alltjämt. Inte förrän  i mitten av 1800-talet hände det saker.
 Skofabriker uppstod uppstod lite varstanns och näringslivet blomstrade. Samtidigt kom järnvägen till Närke o Hallsberg blev en viktig knutpunkt. Den hårdnande konkurransen utifrån ledde till att det gick grus i skomaskineriet. Efter kriget försvann skofakrikerna, en efter en, och av det stolta skoimperiet finns idag bara spillror kvar. Mariekex försvann ochså från Örebro. Men i vår tids Närke finns många industrier av alla slag bl.a livsmedelsindustrier.
                                                   Geografi
Närke gränsar i sydväst till Västergötland, i nordväst till Värmland, i norr till Västmanland, i öster till Södermanland och i sydöst till Östergötland.
De mellersta delarna av Närke upptas av Närkesslätten. I norr finns Käglans skogsplatå som i sin nordligaste del stupar brant ner mot Arbogaån. I västra delen av Närke finns en markerad bergskedja, Kilsbergen som ochså fortsätter in i Värmland o Västmanland. Söder om Kilsbergen vidtar skogen Tiveden, och där går gränsen mot Västergötland. I söder har Närke strandlinje mot Vättern. Här finns en mindre insjöskärgård. På gränsen  mellan Närke o Östergötland ligger den karga och ödsliga bergssträckningen Tylöskogen.
Yta                                    4 126 km2
Folkmängd                     188.563
Högsta punkt                 Kilsbergen 298 möh
Stora sjöar                     Vättern, Hjämaren, Sottern
Åar                                   Svartån, Letälven, Arbogaån
Nationalpark                  Tiveden, Garphyttan
Landskapsblomma     Gullviva
Landskapsdjur             Hasselmus
Större orter                     Örebro, Askersund, Kumla, Hallsberg, Laxå
Kändisar                         Hjalmar Bergman, Verner Von Heidenstam, Levi Rickson, Olaus Petri,, Erik Rosenberg, Torsten Ehrenmark, Johan Saxon- Lindström m.fl    Fakta Wikipedia, www.orebro.se  Bild  www.orebro.se                     
                   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0