Västmanland, Berslagen och Mälardalen

    
                                                          Historia
Landskapet var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste. Från Gustav Vasas tid till 1719  var det delat i Västmanland o Strömsholms län. Det som gjort Västmanland till en så viktig region under Sveriges historia är gruvnäringen. Den är starkt förbunden med Dalarnas. Ochså Mälardalen har haft stor betydelse för Västmanland.. I Dalarna var det ju mycket uppror o o det sista var 1743. Men sen har historien varit fredlig i området. Bergsbruket  fortsatte att blomstra och under 1700-talet kom hälften av världens järnmalm från Bergslagen. Under 1900-talet försämrades dock villkoren för Bergslagen och regionen drabbades på 1970-talet av en svår kris som har lett till att gruvbrytningen avvecklats och att stålindustrin tvingats till omfattand rationaliseringar av sin verksamhet för att göra den mer lönsam.
                                                       Natur och geografi
Västmanland är ett landskap i Svealand. Landskapet gränsar söder till södermanland o Närke, i väster till Värmland, inorr till Dalarna och Gästrikland samt i Öster till Uppland.
Norrlandsnaturen i Bergslagen domineras av barrskogar. näst björk är nordlig gråal det viktigaste lövträdet. Bland andra nordliga element kan nämnas fjällummel som i Västmanland har sin sydligaste svenska förekomst. Ek förekommer mera allmänt i sydöst. Mistel förekommer i lundar o parker i Mälaren.
I landskapet  är Järpen ganska ganska vanlig och dalripan kan förekomma.Rådjuret är vanligt. sparv o pärluggla förekommer liksom smålom o knipa. I mälartrakten lever mera sydliga arter som rördrom och skäggdopping bl.a.
Berggrunden i Västmanland består av urberg. Terrängen höjer sig från Mälaren som i  i sydöst har låg, sönderskuren kust, där ett bördigt slättland breder ut sig. Från norr till söder löper rullstensåsar . Mot nordväst höjer sig landet sakta, och samtidigt avtar jordbruksbyggden som här delas upp avskogshöjder och sjöar i mer isolerade områden. Nordvästra Västmanland tillhör norrlandsterrängens storkuperade, skogsrika moränlandskap, där dock slättlandet gör djupa inbrytningar längs de större vattendragen. Området är mycket sjörikt.
Yta                                        8 363 km2
Folkmängd                         260 781
Högsta punkt                     Fjällberget   466 möh
Största sjö                         Mälaren
Landskapsblomma        Mistel
Landskapsdjur                Rådjur
Åar                                      Svartån, Arbogaån, Sagån m.fl.
Städer                                Västerås, Arboga, Köping, Lindesberg, Nora, Sala, Fagersta
Kändisar                           Thore Skogman, Engelbrekt Engelbrektsson,Dagmar Lange, Tommy Salo, Niklas Lidström, Bo Setterlind m.fl
Källor Wikipedia, Tacitus.nu  Bilder  koping.se , stugknuten.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0