Motion, natur o fornminne..


Ja, nu är jag minsann trött skall jag säga Först var jag ute på min runda o pratade med ankorna som gick för sig själva bland sina kusiner änderna nere vid strandpromenaden. Den vite hanen höll ett vakande öga på de 3 andra. Ja, nu har dom varit hör över ett år har jag för mig! Ja, sen hem o åt  frukost. Kl 13 hämtade mig mina tjejkompisar(SPF) vid bostaden för färd mot Åmmeberg  ca 1 mil öster Askesund

Här är vi på väg mot ett fornminne vid Vätterns sydöstra strand på någon kilometers avstånd från där vi parkera bilen. Klippan här är full med vitmossa, vackert, men man fick ta det försiktigt för halt var det. Ja, sen gick vi ju vidare mot fornminnet.

Här har vi kommit fram vid fornminnet. O fornminnet är Ansgarsstenen. På den har nordens förste apostel, Ansgar, stått o predikat för folket enl. sägnen. men nån sanning ligger det väl i det, eftersom stenen är upphöjt till fornminnesmärke! Ja, imponerande sten o den låg ditkastad av inlandsisen på kanten av ett litet berg nära Vättern. Eller var det kanske nån jätte som slängt dit den? Efter vad jag vet så finns det fler stenar i södra o mellansverige som förknippas med Ansgar. Naturligtvis så var det lämpliga ställen o stå o predika på. Någon historiker vet väl mer om detta!

 Ja, det här fotot är taget i närheten av Ansgarsstenen mot Vättern. Ja, sen gick vi tillbaks mot bilen och begav oss åter mot Åmmeberg.

När vi kom tillbaks in i Åmmeberg stannade vi i närheten av Åmmelången o gick över en bro till andra sidan där vi gick några hundra norrut mot den av Zinkgruvan anlagda Katolska kyrkogården. Här vilar några av de tyska o belgiska människor som hjälpte till att anlägga järnvägen som förde malm till Otterbäcken från Znkgruvan för vidare färd mot Belgien. Jag tror järnvägen byggdes omkring mitten av artonhundratalet. Till katolska kyrkogården i Åmmeberg brukar jag cykla en del gånger om året, mest när det är vår o sommar. Det är min närmaste "församling" o där brukar jag stå o filosofera o meditera o tänka på bl.a. min mycket troende mormor som höll mig när jag döptes i katolska kyrkan i Stockholm! Fotot är taget från bron norrut över den vackra sjön Åmmelången. 
                      Rolf i Örebro. Idag fick jag Viasat fotboll, motor o sport på min tv. Och dom hamna där  1, 2 o 3 låg innan! Hej Ann-Marie! Vi syns!

Kommentarer
Postat av: John-Erik i Huddinge

Jag måste säga att du har en väldigt trevlig blogg. Fina bilder och trevlig text. Jag kan inte låta bli att kolla den ibland. Du har så mycket positivt att säga om Askersund med omgivning. Du bör snart få en gratifikation av kommunen. Bästa hälsningar J-E

2008-10-18 @ 18:50:29
URL: http://blogg.aftonbladet.se/227

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0