Landshövdingen på besök!


Dagen efter det jag kom hem, 19/8, åkte jag med bil till området med  Västerby o Garpa gruvor
Gruvorna är belägna inte långt från landsvägen mellan Åmmeberg o Zinkgruvan ca 1,5 mil från Askersund. Jag har vart på en invigning innan och då var vägar o skyltning o området uppfrächat och turistvänligt. Nu gällde invigningen att gruvorna var anpassade även för rörelsehindrade. In vigningen skedde vid Garpa gruva dit en hel del inbjudits personer, bl.a. undertecknad. Jag blev inbjuden av eldsjälen och intiativtagaren och projektledaren Torsten Nilshamre. Vi är ochså kompisar och fotvandrat tillsammans bl.a. På bilden ser vi landshövding Rose-Marie Frebran hålla tal innan hon klipper bandet!

Här är då min gode vän Torsten som håller tal efter invigningen o informerar om Garpa gruva för menigheten.
         Järnmalmsbrytning har en lång historia i området kanske sen 2000 år tillbaks. På 11-1200-talet började man bryta malm ur fast berg. Sen gick det kortare o längre perioder av malmbrytning men 1877 upphörde brytningen., kanske p.g.a. att järnhalten var ganska dålig i området. Om man vill läsa mer om gruvorna så hittar man mer på min blogg här, tryck på sevärdheter. Där skriver jag om området från den förra invigningen!

Torstens fru Vivi-Ann sitter längst till höger. Vi blev efter invigningen bjudna på smörgåsar, kaffe o svagdricka av Bosse Adolfsson som äger kafe Tutingen. Han var klädd i en medeltidaliknande lång skinnrock och en svart slokhatt .
 
Jag tyckte bilden av Bosse blev dålig men här är den. Det går ju att se hur elegant och "tidsmässig" han var.
                         Om Askersunds kommun sköter sig så kan denna naturliga "sal" med sina höga väggar av berg bli en plats för olika uppträden o evenemang. Under invigningen sjöng en herre som var dirigent o musiker. Det hördes mäktigt bland klipporna.. Namnet  Garpa tyder på att tyskar(garpar) varit med från början i området.
                  Sen måste jag ge en eloge till min vän Torsten som gjort en enastående insats för att få området känt o "tillgängligt" Bussar o bilar kan köra hit till området o parkeringsplatser finnes. Absolut ett givande turistmål Jag hoppas att det blir riktigt känt! Sen har vi som sagt i området ävan Västerby gruva som år 1768 blev drabbad av en fruktansvärd rasolycka.
                        På turistbyrån i Askersund kan man hämta Torsten Nilshamres skrift " Västerby o Garpa gruvor- Ett annorlunda utflyktsmål" Den skriften har jag framför mig! På nätet kan man ochså leta efter artiklar o uppgifter om dessa gruvor! Jag åker gärna dit med mina kompisar eller anhöriga, säg bara till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0