Örebrofärden dag 5 18/8


Det här blir ett bildsvep med kommentarer. Vi 9-tiden klev jag på cykeln eskorterad av Ann-Marie o Rolf som földe mig en bit på vägen. Vid "slutet" av Södra Bro skiljdes våra vägar o jag fortsatte mot Kumla via Ekeby. Och i Kumla hälsade jag på min kusin Åke o hans fru Ragnhild. Jag har för mig att jag inte sett Åke på minst 50 år o alldrig Ragnhild. Det var rörande att hälsa på dom men det var som jag sa bättre sent än alldrig! Jag blev bjuden på goa mackor o sedan kakor o kaffe. Vi hade naturligtvis mycket att prata om. Den gemensamma nämnaren när jag pratar med min fars släkt  förutom mina "lekkamrater" är  Björneborg, Attersta o Gällersta. Det här besöket kändes mycket skönt att få göra!


Jag brukar alltid cykla mot Hallsberg via Sannahed. Här brukar jag alltid stanna o fika, både när jag cyklar upp o hem. Bortanför här låg det gamla övningsfältet för Livregementets grenadjärer o husarer. Fältet miste sin betydelse, antar jag, när 1912 regementet flyttades in till I 3, Örebro. Jag är helt övertygad om att den indelte soldaten Kleingardt i Attersta gjorde sina "träffar" här! Han "tillhörde" Klinggårdens jordbruk så att säga! Hans soldattorp tillhörde gården som ju ochså låg i Attersta!

På andra sidan vägen ligger en väl bevarad officersmäss, byggnad. Där står flera kanoner. En från 1600-talet som användes vid slaget utanför Öland på 1670-talet. Kanonen liknar dom som finns på Regalskeppet Vasa. Den här kanonen är från 1883(ca), tillverkad av Kruppverken som senare uppgick i det Tyska riket. Eldröret är av 8,4 cm diameter.

Sen fanns det 2 kanoner till som jag såg. Dom var tillverkade på Bofors och båda var från början av 1900-talet. Nu har jag blandat ihop dom men jag tror den här var den äldsta av dom. Båda var svartmålade och antagligen moderna för sin tid. Här är väldigt intressant o göra en paus. Man känner liksom historiens vingslag! O nuet ochså! För på denna väg mellan Kumla o Hallsberg ligger ochså Indianerna i Kumlas motorstadion. Speedway-klubbens!

I bra medvind fortsatte jag mot Hallsberg. I slutet av den långa in o utfarten ligger denna vackra herrgård, Tomta. Och faktum är att jag o mina föräldrar o systrar var här som barn o träffade Åke! Det är nämligen så att Åkes far Carl-Gustav var en av min fars bröder o han ägde Tomta!
                      3 herrgårdsliknande byggnader har jag alltså sett på denna färd o alla har anknytning till min släkt på fars sida!  Tomta, Klinggården o Björneborg. En 4  byggnad i närheten av  Björneborg o Klinggården, Herrminge; såg jag inte den här gången. På den gården som ochså är bevarad o bebodd var min farmor Elin född! Tomta o Herrminge ägs inte längre av släkten.
                              Inte är det svårt att förstå min anknytning till den här bygden. Det är jordnära rötter det som kan härröras ända bak till 1600-talet. Så långt tillbaks som man kan släktforska i princip!

Sen blev det full fart i medvinden via Åstorp till Askersumd. Den här bilden är tagen ca 5 km från Askersund. Här stannade jag o åt ditt äpple Rolf!
                           Bilden är ju en slutvinjett på en cykeltur Askersund- Örebro. En lyckad cykeltur med minnen både av nuet o förr med kraft trots ryggskottet. O en fin vistelse hos Rolf o Ann-Marie! Tack för senast fresten både ni o de andra "Björneborgarna" m.fl. Det är inte dumt ha "lekkamrater" sen anno dazumal! O det fina är att dom i allra högsta grad tillhör nuet!!! 100 % av det hela blir väl när jag inom en inte allt för lång framtid kan flytta till Örebro, mina drömmars stad. Men glöm inte att det o den är i allra högsta grad i nuet!  Inget nostatalgiskt snyftande här inte! Bara en härlig känsla!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0