Färd mot medeltiden o Svea rikes vagga!


I går var jag och mina SPF-kamrater med på en mycket intressant o trevlig färd i Arns rike!  Vi for" längs" Billingen till Hällekisområdet i vid Vänern i Västergötland. Vi besökte flera berömda kyrkor, byggda på 1100-talet. För mig som katolik
var det ju väldigt intressant. Mystifierande, spännande o högtidligt. Det här med rötter sätter sina spår, för min del mer o mer positiva ju äldre jag blir. Reformationen i Sverige började ju 1520 och beseglades 1593. En del påstår att Gustav Wasa egentligen inte var så intresserad av att införa protestantismen i Sverige utan brandskttade katolska kyrkan på pengar för att betala skulder till tyska furstar som lånat honom pengar till krigen.
                    Tyvärr så "misshandlades" de gamla kyrkorna till en del och de vackra takmålningarna vitkalkades bl.a. Det var väl ochså på vippen att en del av de gamla kyrkorna blev rivna på !800-talet då föga intresse visades för medeltiden! Kyrkan på bilden Husaby kyrka är den första kyrkan som blev biskopssäte i Sverige. I närheten av kyrkan döptes ochså Olof Skötkonung av den engelske missionsbiskopen Sigfrid.

Jag tar kyrkobesöken till att börja med och gör ett senare inlägg med naturbilder mm. Ja, som sagt sen kom vi till Västerplana kyrka, en mycket mindre kyrka och ganska skonad från omfattande restaureringar och förändringar på senare tid. Men visst allt är inte bevarat, den här altarfonden tror jag var från 1600-talet. Men det är klart visst känner man rökelsedoften o den katolska "andan" liksom när man besöker de medeltida gotländska kyrkorna! Västerplana kyrka kan vara tillägnad Jungfru Maria.


Den här mannen väntade oss vid Forshems kyrka. Hans namn är Karl- Henrik Falkenberg och kyrkoherde i det här kyrkotäta området. Hans förfäder har invandrat till Sverige från Tyskland. Tyskland ja! Egentligen invandrade hans förfäder från Livland.   Ända in på  1800-talet fanns det ju tyska småstater. Det var ju Bissmark som förenade dessa stater i slutet på, jaa på 1880-talet tror jag. Min mormors föräldrar t.ex fick visa fram sina Preussiska handlingar när de ville bli svenska medborgare på 1870-talet!
                  Ja det här var en utvikning. Kyrkoherden visade sig vara en fantastisk berättare om medeltiden, kyrkorna o riddarna. Den här kyrkan uppfördes till vår herre Jesus Kristus och Den heliga gravens ära. Vem som hellst fick inte uppföra en kyrka med det namnet utan att ha varit o knöböjt o bett där den heliga graven finns, i Jerusalem! Kyrkoherden pratade då om att antagligen var det en mäktig svensk riddare som deltagit i korstågen i det heliga landet som kunnat tillägna kyrkan detta namn. Troligtvis eller kanske är riddaren begravd under huvudingången till kyrka, Kyrkoherdens föredrag om kyrkan, riddarna o då medeltiden var för mig höjdaren på resan. Hela sommaren skall det tydligen vara guidning i kyrkan. Ja jag säger det vilken höjdare! Inne i kyrkan fanns det ju texter på latin , väggmålningar, symboler, dopfunten relieffer mm mm. Sen fick vi ochså sjunga en psalm och önska oss 3 saker( vad som hellst) för egen del. Det var ganska högtidligt för Falkenberg gick in i ett litet rum vid sidan o altaret o slog 3 skarpa slag på nån triangel eller liknande med några sekunders mellanrum. Nu går det nästa runt i huvet på mig av alla intryck, men det är härligt!
                                   Just det 2 saker. Jan Guillou har vart i den här kyrka och i området och fått uppslag o ideer till Arnböckerna. Sen det här om Sveriges vagga. En del säger att den fanns i Uppsala området men jag tror att de flesta, därav Jan Guillou, tror att det var i detta området!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0