Munkkappan åkte av!


Ja, fast här var den på. För detta är platsen en liten bit ifrån Husaby kyrka där Olof Skötkonung döptes o kristnades omkring år 1000. Här hade även kronprinsessan Viktoria varit på besök o skrivit sitt namn på kalkstenen liksom Gustaf den V m.fl.. Hit gick vi alltså efter besöket i kyrkan. Historiens vingslag, javisst!

Vi var och åt på flera ställen bl.a. på nått som hette X:et. Där satte jag mig ner vid ett bord där några SPF:are satt som jag inte kände precis. Jag nämnde vid bordet att jag var uppväxt i Örebro och bott på Sturegatan 16. Då tittade en dam förvånat på mig och frågade om jag hette Ekblom. Jaa, sa jag det heter jag. Då var det ju din familj som bodde i lägenheten mitt emot oss. Det visade sig att damens far ägde huset o var i samma ålder som mina systrar och dom lekte mycket tillsammans. Ja, visst kommer jag ihåg dig sa jag. Men det är ju över 60 år sen vi sågs sist. Ja, där ser man hur man kan stöta ihop med någon som man inte sett på så många år. Otroligt!  Fotot ovan är från de s.k munkängarna, ja ängar o ängar i närheten av iallafall. Namnet kommer ifrån att Alvastra kloster ägde marken här. Så var det nog?

Här är en bild på ett stort kalkstensbrott som försåg en cementfabrik i Hällekis med kalksten bl.a. Tydligen går det att fiska här. Brytningen  här var till vara ända in till våra dagar 60-70 eller 80-talet. Det går runt i huvudet på en så här i efterhand för det var så mycket att se inom detta område inte långt Vänern.
Varför inte avsluta med en bild över en del av Vänern! Nånstans i den första trdjedelen av bilden vid "horrisonten" ligger Läckö slott, det är den lilla fyrkanten som lyser vit .Det jag kallar för horrisonten är naturligtvis Kållandsö!
                                       Denna bild får som sagt avsluta en resa i nutid o dåtid. Otrolig intressant och för ens fantasi massor!  Jag kan se mycket framför mig. Munkar, riddare, biskopar,  bönder mm. Dessutom hade vi en SPF:are som guide som kom härifrån och hade sommarstuga i området. Ochså mycket kunnig i bygdens o medeltidens historia! Det gjorde ju inte resan mindre intressant!
                           Ja, nu till annat! Igår var jag nästan euforisk över Barcelonas vinst över Man. United o deras superdiva Ronaldo! Prata om kattens lek med råttan!  VIVA Barcelona, Viva Messi!
                     Imorgon åker jag till S-holm. Enl SMHI skall det bli superväder i helgen. Och ett av våra "evenemang" Elitloppet ser intressant ut med alla möjliga hästar välkända som okända. Loppet håller bra klass enl. tidningarna.
Rapport kommer i nästa vecka. I kväll stängs datan och den öppnas om några dar, i början av nästa vecka. Om jag inte vinner en massa pengar förståss. Då vet man inte när jag kommer hem!?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0