Helena Geuken/ Schmidts barn-barn, min kära mor!


Jaa, min kära mor! Som var en mycket vacker o ståtlig kvinna. Och omtyckt! Temperament hade hon ochså! Svart hår o bruna ögon. Sydländsk i sitt utseende.  Hennes gener har liksom då min mormors o hennes mors o mina barns mors, som ochså var brunögd, dominerat mina barn o barn-barn åtminstone utseendemässigt trots övervägande blåögda i överskådliga rötter! Ja, mina barn är brunögda o alla åtta barn-barnen är. Och ögonen har olika nyanser av brunt. Min mor är här i 20-års åldern, tippar jag!

 Här vet jag hur gammal min mor är. Hon är 21 år och året är 1936, de året som hon gifte sig. Jag har fotograferat av ett tidningsurklipp som jag har i min ägo! Jag föddes sen på ett katolskt BB i Stockholm 1938. Och min mormor var ochså min gudmor!
                          Nu kommer jag då automatiskt in på min fjärde del av rötterna. Min mormors anor. Min mormor hette Maria Lander född Geuken. föddes i Burlöf 1893. Hennes föräldrar hade då 9 år innan kommit till Sverige med Preussiskt medborgarskap via kort boende i Finland. Familjen blev ganska fort svenska medborgare. Geukens var katoliker vilket gått i "arv" till undertecknad.
                                 När det gäller släkten bakåt så kommer jag inte längre än generation 111. Till Emma Helena Geuken, född  Schmidt, född 1861 i Halle, död 1919 i Burlöf. Gift med Johannes Geuken född i Magdeburg, Sudenburg, 1858. Nederländare i andra generationen i Östra Tyskland, Preussen. Så långt vet jag om Geukens.
Men när det gäller Helena Schmidt vet jag intet från 1861 o bakåt i tiden. Min nederländske anfader var blåögd o ljus. Men var kommer de mörka o brunögda Scmidtska generna ursprungligen ifrån. Detta ger mig både otålighet o spänning att inte veta! Kommer denna del av släkten öster ifrån, söder ifrån? Hur länge bodde dom i Östra Tyskland innan 1861 så att säga.
                      Jag har en tysk kompis som nu hjälper mig att gå vidare i saken. Han har tagit kontakt med berörda myndigheter i Halle. Det är inte helt lätt att "gå in" i arkiv i östra Tyskland. Dels p.g.a. av krig och annat, dels p.g.a. att innan ca 1890(Bismarks enande av Tyskland) bestod ju Tyskland av en hel del små stater o kejsardömen. Sen kostar det pengar,närmare bestämt 15 euro i halvtimmen har min kompis e-mailat till mig. Det är vid sådana här tillfällen man önskar att vara kändis ! Då hade jag kanske åkt omkring i östra Tyskland och kanske fått hjälp, t.ex av Viasat historys programledare i "vem är du" eller svt:s i"vem tror du att du är"!?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0