Marknader o marknader...


              Idag på min långa motionsrunda kom jag förbi hamnen där vårmarknaden ägde rum. Askersund har ju tradition av vår-och höstmarknad sen Gustav Vasas tid. Jag tycker ju marknaderna bara har blivit mer och mer "ointressanta" sen min barndom. Då var det liksom en annan själ i dom. Jag tänker på Hindersmarknaden i Örebro t.ex, ochså en marknad med gamla traditioner sen minst medeltiden. Men som sagt var, tiderna förändras!

                 Den här bilden föreställer en medeltida marknad. Det är mycket lättare o fantisera över en sån här bild, mer spännande, tycker jag. Även om den är konstruerad. Det närmaste jag kan komma i känslan av medeltid o marknader var när jag och 2 av mina barn-barn var på Gotland under medeltidsveckan för ca 5 år sen. Då var många, åtminstone gotlänningar klädda i medeltida kläder och marknaderna i Visby, med tornerspel o annat var inte så "plastiga". Alla som stod i stånden var klädda i medeltidskläder, och smycken mat mm var präglade av medeltiden.
                   På en medeltida marknad byttes o såldes ju varor som smör,ägg bröd, ostar, hönor ,får, oxar, rökta varor, fisk hudar,  mm., en helt annorlunda prägel naturligt nog. Hindersmarknaden i Örebro(ingår i Hindersmässan) bedrevs ju från början som marknad bl.a. av järn o skinn efter vad jag förstår.
                  När jag tänker på marknad så tänker jag på narrrar, riddare, bönder o fiskare. På grisar, får, getter, kor, hästar,oxar, pilbågar, rustningar, byteshandel, en och annan fredlös, bärstenssmycken, silver o guld, jungfrur, fattiga mm, mm. Det är bara att sluta ögonen. Och det gör jag i nuet! Och nuet hade varit vädigt tråkigt om man inte kände av rötter o företeelser sen förr i tiden. Lika spännande som att inte veta hur framtiden ter sig med positiva förtecken!!!   Bild historiska.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0