Vad är det för något egentligen?


                    En orm säger kanske en del! Nä då det är en ödla! En ödla med den felaktiga benämningen som i dess namn ormslå eller kopparorm. Men visst kopparödla ligger ju närmast till. Ödleslå hörs ju inte så bra precis!
                        Idag på min motionsrunda stötte jag på denna vackra ödla på grusvägen alldeles där jag börjar skogsdelen av den. Färgen är verkligen kopparlik!
                Själv har jag sett åtskilliga kopparödlor i mitt liv på många olika platser. Dom är inte alls så snabba som en orm och i gruset gick det ännu långsammare. Så jag fick in den i skogen.
                Om man tvunget skall ta i en kopparödla så skall man ta den varsamt o där framme. Tar man den där bak så är risken stor att den tappar halva kroppen, alltså svansen. Det har jag varit med om som pojke o då blev jag alldeles förskräckt o trodde att jag dödat den! Men det lär vara en slags manöver för att överleva för svansen växer ut igen!
                 Kopparödlan är fridlyst, ca 50 cm lång  o äter daggmaskar, sniglar och insekter! Det är vad jag vet om den och det är inte första gången jag ser arten på min motionsrunda!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0