Besök i Carl-Jan land!

Jaa, verkligen!  Grythyttan, i Hällefors kommun, Västmanlands landskap men Örebro Län, har den välkände Cal-Jan- Grankvist, professor i  "gourmet o vin", präglat med entrepenöranda, fiffighet och humor på nått vis. Numera finns det ju högskola i Grythyttan med 200 elever som utbildar sig till kockar mm inom matkulturen. I området företog  jag och mina SPF-kompisar en resa med buss hela gårdagen! Det blev så mycket olika intryck så det "går runt i huvudet" på mig ännu!

        Kl 6.00 fick jag gå upp för o hinna med vår buss. Det tar väl nån 1,5 timme att komma upp till Grythyttan från Askersund. Vädret var till att börja med regnigt men ju mer norrut vi kom desto bättre blev vädret Vid 9-tiden stannade vi i Pershyttan och åt en macka o drack kaffe

       Sen efter ett tag hamna vi på guidat studiebesök på Grythyttans Vin. Ett företag som verkat i en 12 år tror bl,a, välkänt för sin goda glögg. Man har specialiserat sig på viner gjorda av inhemska produkter såsom, blåbär lingon, hjortron. Produkterna finns på en del systembolag, glöggen på alla. I många länder utom Norge och Sverige kan man ju liksom i bl.a. Tyskland köpa bl.a. viner på de olika vingårdarna i landet, o provsmaka o lukta. I Sverige är det förbjudet, så klart. Detta ställer ju till problem för de svenska vinfabrikörerna naturligtvis. Enligt ägaren som finns på bilden så verkar det som det råder majoritet i riksdagen för att denna fjantiga "regel", och entrepenörshämmande dessutom, skall tas bort!! Hoppas det blir så! Idiotisk lagstiftning, typisk Sverige o Norge, anser jag!! Överstatlighet kallar jag det för!!!

   Sen hamna vi så småningom i Grythyttan o gick och åt på Måltidens Hus. Ja, det här har ju Carr-Jan byggt upp och här i området bor alla studerande, som sagt 200 st, vilket ju naturligtvis gjort Grythyttan och dess skola känd över hela landet. Resturangen drevs dock av en kock, kallad "svensken" och hans svärmor o svärfar, kallad  "dansken! Kul!!. Maten var jättegod, färsbiff åt jag!!

    Nere i Grythyttan nånstans hade dessa väldiga ekfat, för lagring av bl.a. konjak placerats. Dessa hade inköpts av Vin o Sprit från Frankrike en gång i tiden! Men Vin o Sprit är ju sålt och vem fick nys om dom o köpte dom. Carl-Jan Grankvist så klart innan dom ochså försvann "ur landet". Tyvärr var faten tomma(så klart)!

           På hemvägen besökte vi denna Bergsmansgård, "k-märkt" så att säga, och "omskött" av en hembyggdsförening. Det var ju så att bergsmännen, som jobba i Bergslagens många gruvor, hade hemman med djur, lite jordbruk kanske, och skog. En man som bodde här till in på 60-talet, och som inte hade några arvingar, testamenterade gården till kommunen o hembyggdsföreningen. Så inget får misskötas eller förstöras på gården!!!

              Sen fortsatte vi vidare söderut mot Karlskoga och besökte..... Ja, förresten vi drack även kaffe på Hembyggdsgården. Men all right, vi hamnade på Loka brunn, välkänd kurort vars brunnsvatten levereras i flaskor av Spendrups väkända bryggerier. Ni får själva gå in på nätet och läsa historian om kurorten där även kungar gjort sin kur! Fotot är taget mot receptionen som synes. Mycket sevärt ställe där man känner historiens vingslag!!
        
                            En av de mera intessanta dagsresor jag gjort. Bergslagen bjuder på mycket vacker natur och gammal gruvhistoria bl.a. Nu är det Carl-Jan Grankvist med medhjälpare som skriver historia i området vi besökte!!!!
                   I morgon bär det av med tåg mot besök i Stockholm för 15 året i sträck. På Södermalm har nog jag och min kompis Lars bott 6-8 år i sträck på samma ställe!! Alla tiders!!!!!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0