Fotografering o mer foton !


     Jag kallar min blogg här på blogg.se för "familjeblogg" med det menar jag ochså att det kommer en del familjära saker som då gamla foton. Jag håller på att gå igenom gamla foton från nutid till dåtid. Jag gör så att jag helt enkelt fotograferar av dom och gör en mapp i datan av dom med t.ex. namnet MIN MAMMAS SLÄKT. Det här funkar väldans bra och även gamla kort från 1800-talet gör sig bra som heltäckning av dataskärmen ! Så nån vecka så har jag min mormor på helbild på datan efter öpnnandet och nästa vecka kan det vara ett av mina barn-barn. Men just nu har jag en bild på Örebro slott! Dom här korten i mapparna med olika namn tänker jag ladda ner på UbS-minnen för, jaa, för eftervärlden och dom som är intresserade. Det blir med namn o årtal om jag har det . Annars får jag räkna ut det på ett ungefär !
                  Foton ja ! Fotot ovanför är världens äldsta fotografi från 1826. Utsikt från ett fönster i Le Gras står det som vägledning !  Bild Wikipedia commons

            Jaa, och varför gick jag in och titta efter när fotograferandets konst inleddes. Jo, för ovanstående foto  som jag hittat bland många i min kista är från ca mitten av 1860-talet o visar min mormors far Johannes o hennes faster Och fotot är taget hos August Roesler, Drottningatan 23 Stockholm. Va tänkte jag ! Då fick jag forska på det. Och det visade sig att på 1860-talet var mormors farfar anställd på sockerfabriken på söder. Och Johannes, på bilden då, studerade  i Stockholm och återvände till Tyskland/Preussen där han så småningom gifte sig, och kom så småningom med sin familj till Arlöv-Malmö. Sen föddes min mormor 3 år efteråt. Men Johannes far har med sin familj flyttat till Finland efter Stockhomls- perioden. Källa Svensk Kemisk Tidskrift/1910


              Här har vi då Johannes omkring år 1900-1910. Tyvärr dog han i blindtarmsinflammation 1910 endast 50 år  gammal. Då var mormor endast 13 år gammal!


                 Det här är faktiskt inte mormor utan hennes yngre syster Elisabet, kallades för Bettan ! Ca 15 år gammal. Lite sorgsen ser hon ut Men kanske inte så konstigt, hennes far Johannes dog ju ungefär vid den här tiden då fotot togs, Jaa samma år ser jag på baksidan av hennes kort ! Bettan träffade en man från Schweiz och flyttade dit o gifte sig. Så min mor hade ju kusiner i Schweiz o jag o de mina rötter där då ! Nämnas kan att Bettans son Frans flyttade till Paraguay ! Så där vandrar ochså "gener" omkring. Min mor blev ditbjuden nån gång för 30 år sen ungefär men tackade nej. När jag träffade henne o hörde det så sa jag, du kunde väl sagt till mig! Och jag träffade Bettan flera gånger när hon var på Sverige besök !
                Jag såg i tidningen att programmets svenska version av VEM TROR DU ATT DU ÄR skall visas i 5 avsnitt med början tisdag. Förste man ut att "leta" sina rötter blir Christer Sjögren ! Varför hjälps bara kändisar med detta av media. Ja, så är det ! En annan får använda en del fakta o fantasi, men.... Ja det kan jag prata om att vinner jag en större summa pengar så kommer jag att åka omkring i gamla Preussen o forska efter familjens Schmidts ursprung. Tyska kan jag så det räcker att "ta sig fram" !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0