Musik o bilder o rötter...


                Jag tycker det är spännande det här med rötter o musik. Och jag frågar mig ibland varför en man med katolska rötter tycker så mycket om kletzmer-jiddischmusik, att läsa om judarnas historia o landet Israel. Även om områdena i mellersta östern o dess historia tillbaks till Sumerernas välde o sen Assyriska riket. Jag håller på att ta ut fakta o historia från datan o gör mappar på det.
               Jag tycker det här är spännandet men blir frustrerad av att veta så lite o fått reda på så lite om släkten Schmidt som min mammas mormor hette som flicka. Jag vet var mina rötter kommer ifrån långt bak i tiden på farmors, farfars o morfars sida. Även på min mors morfars sida. Dom kom från Amsterdam och flyttade  till Preussen på tidigt 1800-tal där sen Helena Schmidt och mammas morfar Johannes Geuken träffades. Men som jag "tjatat" om tidigare så vet jag inget om Schmidts innan 1860 då mammas mormor föddes i Halle an der Saale. Jag kan ochså säga att Geukens inte alls var så mörka som ovanstående rötter från Scmidts.
                      Här har jag radat upp nya foton och ett som jag visat innan av min mamma. Flickan på de översta 3 bilderna är min mormor Maria, som var född 1893. Hon är 4, 6 och 16 år på bilderna. På den bilden med kompis ? eller syster är hon flickan till vänster. Sen har vi ju min mor som är i 12-års åldern.
                      Jag prata med min älsta syster när hon och hennes man var på besök innan dom åkte på semester bl.a. om varför vi aldrig hörde nått om familjen Schmidts "öden o äventyr". O varför fråga jag inte min mor när jag blev äldre så intresserad som jag alltid varit av mina rötter o haft dom med mig, både medvetet o undermedvetet. Och var både familjen Geukens o Schmidts katoliker från början. Det finns ju nått som heter konvertering.
                All right dessa kort utan färg, men än dock, skulle jag kunna "placera" ut i tja, mellaneuropa eller sydosteuropa utan att nån tänkte på utseendet så att säga. För oinvigda så var min mormor o mamma mörkhåriga o brunögda.
               Jag fortsätter att forska o komma nån vart. Hittils har det inte gått. Ringa kan jag ju göra till nån äldre "Geukare". Det finns en del i landet i mellansverige. Familjen Geuken- Schmidt invandrade till Sverige på 1880-talet.  Min mormor föddes när familjen bott här några år men hade äldre syskon och yngre.
                     Jaa, det är inte bara undertecknad som är intresserad av sina rötter. Och dom är viktiga även i nuet. Titta bara på programmen som kommer med jämna mellanrum från allt till Viasat History(har ej längre) till SVT med namnet "vem tror du att du är" ! Härom dan såg jag ett program där han som sökte gjorde DNA-test på rötterna(generna). Han hade till över 80 % afrikanska rötter, resten delades mellan europeiska och indianska rötter. Jaa, jag har tittat efter vad en sån omfattande test går på. 2 000 spänn !  Är man en man går det att få reda både från manligt och kvinnligt håll p.g.a. att vi har både x och y kromosomer. Oj, vad spännande det här är !
           Och glöm inte att blåögda och ljusa blivit det i länderna kring Östersjön. Finland, Sverige , jaa, nordeuropa ! Alla har varit mörka från början. Det är mörkret o mindre sol o värme som såsmåningom skapat mindre pigment o då ochså ljusare hy julängre norrut man kommit. Utvandring har ochså spridit de blonda och blåögda ut i världen har jag läst! Det hela är inte helt enkelt men man kan säga så här att enligt uppgift så visar forskning att folken runt Östersjön, germaner, balter, slaver och Östersjöfinnar utgör jordens blonda befolkningsgrupp ?. Sen är dom enligt uppgift  genetiska skillnaderna mellan t.ex olika. Tyskar o britter är mer lika varandra än svenskar o finnar t.ex.
                      Men  vad jag har förstått så har vi alla härstamning från Afrika en gång i tiden. Sen börja vandringarna bl.a. norrut därifrån ? Enligt artikel i Svenska dagbladet från 2008/ Carl-Johan Bilkenroth NORDBOR GENETISKT OLIKA så  har forskare tittat på 250 000 ! platser i den genetiska koden där skillnader uppkommer. Ju färre avvikelser mellan proven desto närmare släkt är individerna!
                      Nu går det runt i huvet på mig! Men det är bara bra för demensen o livslusten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0