Det är inte konstigt att man är liberal !


Om en del av ens rötter kommer från Amsterdam ! Staden har haft stor betydelse för europa särskilt på  15-och 1600-talet.Bl.a. under Hansatiden. På 1700-talet och början på artonhundratalet gick det sämre.  Nä, skämt åtsido det här är bilder från nuvarande Amsterdam, en stad med liberala ideer på gott och ont.  I själva Amsterdam, största stad, är det idag ca 700 000 innevånare, i storstadsområdet 2 miljoner ca. Holland säger många om landet men det rätta är Nederländerna. Men Holland är ju så etablerat i bl.a. fotboll ! Jag har hört av en nederländare att Holland förr var en provins i Nederländerna.
All right, Johan Heinrich Geuken, mormors farfar, föddes 15.11 1818 i Amsterdam. Amsterdam grundades på 1200-talet som en fiskarby där floden Amstel, som gett staden sitt namn, flyter ut i den långsträckta sjön IJ, som tidigare var en havsarm. Staden fick sina stadsrättigheter på ca 1300-talet. Och när jag läser mer om staden så förstår jag dess stora betydelse för Europa o även världens utveckling !
Jaa, hur kunde det se ut i staden när Johan Heinrich föddes. Krigen mot England o Frankrike tärde på staden och under Napoleonkrigen nådde Amsterdams tillgångar sin lägsta nivå men 1815 började åter det att bli bättre. Jag kan se oxar o vagnar framför mig, kanske några kanaler. Fattigdom ? Som sagt en sliten stad med allehanda sjukdomar o undernäring ? Både ruckel o fina byggnader. Tjuvar o kanaljer? Herrefolk o bl.a. judiska köpmän/ bankirer. Innevånarantal ca 200 000.
Och på slutet av 1800-talet nådde liksom i de flesta länder i Europa den industriella revolutionen staden.
Och Amsterdam-Rehnkanalen och nordsjökanalen grävdes för att ge Amsterdams hamn en direkt väg till Rhen och och då Nordsjön.
Men  vad fick Johan Heinrich att flytta till Preussen på egen hand eller med andförvanter. O lämna övrig släkt i  Nederländerna Vad sysslade  hans föräldrar med. Var familjen protestanter eller katoliker. Bara ett antagande, protestanter då de norra delarna av landet var protestanter där släkten sägs komma ifrån. Johan Heinrich blev, som sin son och min mormors far, ledare för sockerfabriker.
Han gifte sig med den åtta år yngre Maria Anna Bönner född då 1826 i Cöln. Paret vigdes i orten Elberfeldt 7.1 1848. Och om Maria Anna skall jag skriva i nästa avsnitt. Om henne fantiserar jag ochså o myser. För hon tillhör ochså verkligheten

Ålder svårt att säga, förr såg ju folk ut som 70 när dom var 50 ! Utseendet på Johan Heinrich är ju inte åt det mörka hållet som finns hos min mor o mormor ! Ljusblå ögon ser det ut som !? Som en nordeurope från Nederländerna !
Fantasi o verklighet ! Två behjälpliga härliga nödvändigheter !
Det går att läsa mer om Nederländerna o Amsterdam på nätet  Fakta Wikipedia, foto på Amsterdam från Wikimedia commons.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0