Utfärd i väster..


           Ja, igår så var vi på pensionärsföreningen,Spf, ute på en dags utfärd i västra Närke. Det var 2 saker som jag tyckte var mest intressanta. På förmiddan besökte vi Tångeråsa träkyrka, en av Sveriges bäst bevarade timmerkyrkor och en av de äldsta träkyrkorna i världen. Till största delen härstammar den från 1200-talet . Vi hade guide som förevisade kyrkan och det hela var mycket intressant. Kyrkan har numera till del fått medeltida utseende igen efter diverse "moderniseringar" sen Gustav Vasas tid. Kyrkan är då nu åter mera lik sitt ursprung sen den katolska tiden och bl.a. 2 medeltida målningar sen 1300-talet är väl bevarade. På förmiddan var vi ochså på Trystorps slott, drack förmiddagskaffe(hade själv med) på en hembyggdsgård i närheten . Efter kyrkobesöket blev det middag på en restaurant i Fjugesta. Foto från kyrkokartan.se/Bertil Mattsson

          Sen efter middagen åkte vi till Riseberga kloster i närheten som var ett nunnekloster av cisterciensorden. Det ar verksamt åtminstone från 1180 till 1534. Sedan förföll klostret under reformationen i Sverige under Gustav Vasa. Vår guide var klädd i nunnekläder som framtagits efter bilder o utsagor, så det hela blev en upplevelse där fantasin spela. Jag kommer ihåg att klostret hade 18 nunnor och en abbedissa som hade stor makt. Och det här klostret hade liksom andra enorma tillgångar i jord o skog både i Värmland, Västergötland o Närke då, ja t.o.m. på Öland hörde jag. Och många människor sysselsattes , med dagsverken o annat. Sedan avslutades det hela med besök på Mullhyttan, en av många nedlagda hyttor i Bergslagen där malmbrytning ägde rum för många år sen. Och här besökte vi byggde vi bygdegården o bagarstugan där det serverades hyttkaka o kaffe. Och den gamla kvarnen som drevs av vattenkraft hade satts igång igen och användes för att mala säd till bl.a. hyttkakan i liten och idiell skala men bröd såldes på sommarmånaderna tills nuvar det kanske . Foto Länsstyrelsen.se/Elisabet Carlsson.
                   Det var väldigt mycket information att smälta. För mig var som sagt besöken på Tångeråsa kyrka och Riseberga kloster väldigt intressanta och vissa rötter o gener gjorde sig påminda. Spännande. Tyvärr "kludda"jag bort mina foton vid införandet i datan. Så därför har jag hämtat bilder på nätet !
                      Och Sverige kvalificerade sig  till fotbolls-em ! Vad det var spännande ! Saker o ting är både spännande i nuet liksom i dået. Det håller jag styvt på !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0