Här har jag varit ...


Och här är staden Köln i västra Tyskland inte så långt från Belgiska gränsen. Ej heller så hemskt långt från Franska gränsen. Kyrkan på bilden är ju den berömda Kölnerdomen Jag har nu på min resa till min mormors rötter kommit till hennes farmors födelsestad. Själv var jag på besök här 1955 eller -56. Vad jag kommer ihåg förutom naturligtvis besöket hos familjen Von Rumohr var Kölnerdomen som jag gick runt( tyckte den var stor som ett "kvarter")och inne i den var jag ochså så klart. Bomplanen och deras besättningar under kriget hade gjort allt för att spara kyrkan och det hade dom nästan lyckats med. Apropå Belgien så patrullerade fortfarande trupper från landet i staden liksom franska. Och visst kommer jag ihåg Rehn och borgarna längs den ! Och vad visste jag då om att här var min mormors farmor född !
Köln idag har 1 miljon innevånare och fungerar som huvudort i det adminastrativa området Regierungsbezirk Köln där även bl.a. den forna huvudstaden i Västtyskland Bonn är beläget. Området består av 4,4 miljoner innevånare.
Vad är Köln känt för ? Jo, staden förknippas framförallt med ett 2000-årigt kulturarv, den gotiska katedralen Kölnerdomen, Eau de Cologne och sin internationella konst-och galleriscen. Även så är staden bl.a. en handelsmetropol och mediastad. Eau de Cologne betyder fresten vatten från Köln. Ölet Kölsch är ochså känt.
Här föddes alltså  min mors mors  fars mor Maria Anna Geuken född Bönner 1826. Så väldigt länge sen tycker inte jag det är som är född 1938. Min födelse ägde ju rum endast 112 år efteråt.  Vad är det i ett perspektiv ! Men på den tiden när Maria Anna föddes var det bara ca. 56 000 innevånare i staden men staden växte snabbt. 1794 tågade den franska republikens trupper in i staden och Köln blev en del av den franska republiken. År 1814 efter drygt 20 års franskt herravälde tågade den preussiska hären in i staden. I det här området mot Frankrike var det ju ständiga krig mellan fransmän och tyskar. Området Elzas- Lohtringen var ju hårt drabbat. Detta innebär ju att Maria Annas föräldrar har, kan, varit under franskt styre åren mellan 1784 0 1814  innan dottern föddes. Ja det är inte svårt att låta fantasin spela i denna verklighet !
Ja, nu är vi i nuet ! Efter forskande på nätet( tyska telefonkatalogen) så har jag förstått att släkten Bönner är en mycket liten släkt ! Endast bestående av ett par hundra personer med namnet förutom de ingifta så klart. Namnet Bönner i Köln har bara 2 familjer verkar det som. Detta gör att jag undrar om det är så säkert att denna släkt varit i Köln så många år innan 1800-talet. Kan den t.ex. ha nått slags franskt ursprung med tanke på alla krig i t.ex. området Elzas-Lohtringen ?  Bönner är ju ett ovanligt namn i Tyskland och om man tänker sig det att Tyskland består av 70 miljoner människor så är ju släkten väldigt liten.
Av dessa mina rötter på mormors sida så kommer jag att koncentrera mig på släkten Bönner. Inte ens tyskar jag frågar har en susning om denna släkt !

Den här bilden har jag visat innan av Maria Anna Bönner. Som jag ser det är likheten med min mormor påfallande. Både Johannes Geuken, mormors far och hennes farfar Johan Heirich, Maria Annas man, var ljusa. Kan tänka mig att det här fotot är taget 1850-1860 ?  Kläderna , jaa så såg folk ut för en 150 år sen. Jag tycker det är ett tjusigt kort med stil. Gener o rötter o " vem  tror du att du är" . Den här damens släkt skall jag jobba vidare med . Dess litenhet underlättar !
fakta Wikipedia, bild Wikimedia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0