Jag tycker det är intressant...

.....och det gör många andra, kändisar som okända ! Vadå då ?  Att ställa frågan " vem tror du att du är" oavsett vilka rötter du har. Och det är ju inte lönt " att fråga barn o barnbarn om detta ", rötterna är liksom inga konkurenter", får man hoppas !? Liksom staden man växte upp i innan dom levde ?

           Idag skall vi uppehålla oss lite mera vid mormors släkt Geuken. Min mormor föddes i Arlöv 2 år efter att hennes föräldrar kommit till Sverige från Preussen. Barnen blev till slut 12 syskon varav några dog i tidig ålder ! Men mormors farfar Johan Heinrich Geuken föddes i Amsterdam i början på 1800-talet ! Och han har sedan då bosatt sig i Preussen ! Min mormors far föddes i Magdeburg vilket tyder på att familjen vistades där  en tid ! Lite fakta till ! På 1860-talet vistades familjen i Stockholm några år, Johan Heinrich jobbade som ledare på en sockerfabrik. Min mormors far Johannes blev direktör på Arlövs sockerbruk, gick i sin fars fotspår.
               Det finns mer fakta men idag är jag  i nuet så att säga. Idag finns det  50 personer i telefonkatalogen i Tyskland med namnet Geuken, och därmed 133 personer med det namnet. Man får ju ochså lägga till de kvinnor som är ingifta ? Nån stor släkt är det sannerligen inte ! Och i Sverige finns det bara 19 st med namnet i telefonkatalogen+ då ingifta o barn . I Nederländerna har jag genom sökande förstått att Geuken är en mycket liten släkt !
            Allright ni ser namnet på bilden, Leer !  Leer är en stad i det historiska landskapet Ostfriesland i distriktet Landskreis Leer i den tyska delstaten Niedersachsen på gränsen till NEDERLÄNDERNA. I denna stad bor de flesta Geukens i Tyskland, över 12 st ! En nederländare, boendes i Sverige, som jag pratade med för nått, några år sen, sade att han trodde släkten Geuken kom från gränstrakterna mot Tyskland i Ostfriesen ! Nån annan har upplyst mig om att Geuken kan betyda tysken  !? Och jag ställer frågan ? Johan Heinrich Geuken föddes ju i Amsterdam, kom kanske föräldrarna från området jag nämnt !?
              Leer är en stad på ca 25 000 innevånare med lång historia, den viktigaste rederistaden efter Hamburg ! Tydligen har staden varit känd redan på 700-talet och det första kristna kapellet byggdes där. Reformationen infördes på 1500-talet  o.s.v.
          Andra Geukens bor som fåtaliga, 3, 4 st i städer som Bremen, Bochum,Bielefeldt m.fl. Endast en med namnet finns t.ex. i region Hannover !  Jaa, tänk vilket turistmål Leer hade varit med sin gamla kultur och anor. Och staden kan ju inte ligga långt från Danmark. Allright, det är "ganska långt" till Danmark från Leer men till Nederländerna är det ett stenkast !
      Väldigt intressant historia som sagt ! I början av 1800-talet tillhörde Leer kungariket Holland genom Napoleonkrigen och i 4 år Frankrike sen blev det lite rörigt bl.a. fick staden stadsrättigheter av Englands konung Georg den IV. Dock blev staden och övriga Ostfriesland åter en del av Preussen 1866 ! Under det nazistiska herraväldet blev 90 % av stadens judiska befolkning mördad och synagogan förstördes ! Ska se om jag kan hitta mer uppgifter om detta på nätet! Hittar inte nått mera men i Tyskland bodde ju många judar sen några århundraden  liksom i östeuropa ! Vem känner till staden Leer ? Som sagt vilket intressant resmål. Det tål att tänka på liksom mycket andra spännande saker ! Källa och bild från Wikipedia !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0