Vädret skall inte sätta stopp...

.... för motionsrundan. Det är nog bara åska o blixt som gör detta ! Just den här 1 1/2 timmen som motionen tar så är det viktigaste just motionen o inte vädret för min del. Det skall väl bli en regnig period nu verkar det som ? O inte nån särskild värme heller ! Men " vetenskapsmännen" har haft fel förr i sina FÖRUTSÄGELSER ! Det är ju lättare o vara " vetenskapsman/ kvinna om man har" facit o DNA " från förr så att säga.
                    I mitt Carpe Deum ingår " framtidstro, nuet o rötter  inte " ja du, det är så uselt så jag tar bara en dag i sänder ", typ.
                   Rötter ja ! När det gäller dom är det ju en fördel om nån har släktforskat o fått fram datum, namn o platser. Och det har en av mina svågrar gjort. Vad jag som person "kompletterar" med är, hur var det på den tiden nära mina anhöriga levde. Hur var det i Nederländerna, Amsterdam när mormors farfar föddes i början av 1800-talet. Hur var det på gården i Härminge/ Gällersta söder Örebro, när farmors far verkade där på 1800-talet bland sina anställda o oxar o hästar ? M.fl. tider ! Det fantiserar jag om och " känner generna" !
                När det gäller Härminge/ Attersta/ Gällersta-rötterna så är den förste på listan Lars Larsson född 1649 och gården Härminge nämns redan då ! Min farmor föddes på denna gård ! Här är nog mest fråga om bonderötter !
              Farfars anfader längst bak i tiden är Olof Knutsson född 1658 i Frykerud Värmland. Vilket skrå där som överväger ? Fantasin får gälla ! Skogstorpare, kolare, jaa, hemmansägare, ja nämndeman har jag ochså sett  stod det på nån ochså. ! Indelt soldat var en anfader på 1800-talet o då hette släkten Ek ! Antagligen vanligt soldatnamn ! Grava är ochså en plats som återkommer ibland senare.
             Morfars anfader längst bak i tiden som hittats är länsman Bengt Holmström född i Tölö 1698. Ojoj länsman det väcker även det fantasin. Det var nog " hårda bandage " kan man tänka sig. Men dom flesta yrkena som dyker upp i denna släkt har med havet att göra. Sjömän, styrmän sjökaptener, sjöfartsverket... Koffertister prata min mor om. Om man nu har det minsta lilla fantasi så tänker man ju på ostindiska kompaniet ! Tölö, det ligger inte långt från Göteborg !
            Det jag dock koncentrerar mig på och där jag "står o stampar" är släkten på mormors sida. Längre än till 1818 kommer vi ej. Då föddes mormors farfar Johan Heinrich Geuken i Amsterdam ! Min mormors farmor, Maria Anna Bönner föddes 1828 i Köln. Det tredje släktnamnet på min mormors sida är hennes mor Emma Helena Schmidt född i Halle an der Saale 1861.Senare naturligtvis då med efternamnet Geuken !
             Lite grand har jag dock kommit fram till när det gäller " utbredning o antal " på dessa släkter . Schmidts är ju lönlöst att " leta efter " Det finns över 200 000 i Tyskland med detta namn och några tusen så där i Halle an der Saale-området ! Det här tycker jag är spännande men varför fick man reda på så lite framför allt om Bönners o Scmidts !? Återkommer i frågan ! Och som bekant är det inte bara jag här i världen som är intresserad av sina olika rötter av all de slag ! " Vem tror jag att jag är " med alla dessa gener ? Återkommer i frågan !  
                    Och i morgon skall jag sjunga ! Det tillhör ochså nuet liksom självklarheter som anhöriga t.ex. Dom "fantiserar" man ju ochså om i bland och hoppas då framför allt att dom har det bra " efter sin mall " !       

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0