Idag har jag spånat lite...


                I morse  när jag gick ut på motionsrundan så var det lite mildare, omkring 2 minus. Dock så var det det i Allakaket i USA - 49 och i Malakäl , nånting, i Sudan + 38 ! Idag hade jag länge sällskap med en herre som jag mötte tidigt på rundan. Han och jag brukar ses när vi plockar blåbär på samma ställe som vi oftast är först på ! Sen är han en fena på svamp och har bott på Island och har rötter sen 1500-talet från Finland. Hans förfäder röjde upp i Tiveden ! Dessutom prata han om att på Island har dom väldig koll på sina rötter.. Tydligen har det var väldigt noga med att föra detta vidare !
            Idag var jag inne o spana på datan angående hur många Geuken det var i Holland ! Det är knappt man tror sina ögon. 45 hette Geuken, 96 Geukens, 7 Geuker och 51 Geukers. Dessutom var det rena slumpen att jag  möjligtvis hittade anfadern. Nån hade lagt ut en uppgift på en man från 1500-talet som hette Geuken De.. nånting i efternamn. Då kom jag att tänka på att någon av min mormors syskons barnbarn som jag pratat med sa att någon hade sagt att vi kom från en " finare släkt" som spårats till just 1500-talet.
                             Ja, det är konstigt på nått vis. Det är inte mer än 115 som heter Geuken i hela Tyskland. Sen får man ju lägga till dom som gift sig och fått annat namn. Det är lika dant med namnet Bönner, mormors farmor !  313 personer i Tyskland + ingifta då ! Ja,  sen har jag sett nånstans att folk utvandrat till andra länder som mormors föräldrar. Men vilka små släkter ! 28 heter Geuken i Sverige + ingifta ! Bönner heter ingen av släkten men en jordbrukarsläkt har tatt sig detta namn i Sverige för att dom är "bönner helt enkelt".Ringde upp nån som hette det för ett tag sen ! Nån stans har jag ochså läst att Geuken möjligtvis betyder tysken på nederländska !
                                Jaa, jag skall försöka få kontakt med folk i Tyskland som heter Geuken och Bönner ! Spånar man vidare så vet man att det inte fanns nån Geuken innan mormors farfar anlände från Amsterdam. Det samma måste ju gälla familjen Bönner så få som dom är i nuet ! Kanske nån har tatt sig namnet. Men bonde heter bauer på tyska. Jag skall ta itu med det här utan stress men metodiskt !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0