Några fler kort från gårdagens meditationsfärd !

   Jaa, den här lilla Katolska kyrkogården  ligger på en plats där man har en fantastsisk utsikt över sjön Åmmelången i närheten av Åmmeberg i Askersunds kommun ! Och med 1 mil öster ut till Zinkgruvan ! Men varför ligger den här ? 1857 köptes gruvfälten där Zinkgruvan ingick av den Belgiska koncernen Vielle Montage. 1862 skulle en järnväg för malmtransport byggas mellan Zinkgruvan ock Åmmeberg som ju ligger vid Vätterns strand. Då anställdes folk från bl.a. Belgien o Tyskland, Valloner...för att vara med att bygga den ! Och tydligen så blev en del kvar i området och avled då så småningom. Och blev begravda på denna kyrkogård som fortfarande skall ses om  i Zinkgruvans regie !
 Och varför brukar jag själv cykla hit några ggr om året o meditera ! Det är ganska enkelt att förklara ! Jag ärar min mors, mormors Katolska rötter ! Min mormor är min gudmor ! Hon höll mig i Katolska kyrkan i Stockholm när jag döptes där 1938 ! På gravstenen på bilden ser vi bl.a. namnet Bertha W.Schmidt född 1849 i Glatz. Schmidt är ju ett vanligt namn i Tyskland ! Men likafullt så hette min mammas mormor  Helena Schmidt som ogift och var född 1860 i Halle in der Saale ! Det är klart jag associerar till det ! O det är ochså klart att jag tänker på varifrån kom ursprungligen dessa Katolska gener ! För förr när man gifte sig fick man konvertera  till t.ex. Katolik ! Och som jag sagt innan,om rötterna på min mormors kvinnliga släkt bakåt i tiden, mor o farmor o bakåt, det vet jag alldeles för lite om, tyvärr !
   Och på gravstenen står att Bertha W var född i Gladz. Gladz är tysk beteckning för staden Klodzko som ligger i nedre Schlesien i Polen ! Sådana var gränserna på den tiden innan Preussen så småningom ingick i ett enat Tyskland ! ! Tyskland enades 1871 och senare igen 1990 efter delningen vid krigslutet 1945 !
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0