Det är ju inte första gången det stormar i Sverige...

...det är ju bara det att det bor fler människor o samhället ser helt annorlunda ut som det blev på 1900-talet ! Det behöver man ju inte vara Einstein för att räkna ut ! Hästar o vagnar, tuff-tuff tåg o mindre bilar. O till en början var det väl så att häst o vagn o släde var räddningen ! O media o vädersajter ? Jaa, det blev ju lika dant vare sig prognoser eller inte ! Och det gick ju inte o  "ploga i förväg " då heller. Mindre människor, inga järnvägar , inga bilar, inga elledningar,inget flyg som det var innan 1870 ca. Jaa, då var det väl mindre kaos , både i media o på marken !
             Jag har tittat på olika vädersajter ! Och detta gäller området där jag bor ! O eniga är dom som vanligt inte ! Om hur länge o hur mycket, eller gränser mellan kallt o varmt ! Att det skall storma o komma regn först o snö sen , det är ju inte så svårt att föestå när ett lågtryck passerar landet, om det är kallt i norr o varmt i söder !
        Det som ställer till problem nästan alltid är lågtryckens banor ! Särskillt då vintertid , när det är kamp mellan snö o regn !
         Men det här verkar man vara eniga om ! Och den danska vädersajten sammanfattar det bra ! Typ kortvarigt vinterbesök ! Så nästa vecka blir det milt igen, för hur länge ? Det tycker jag är synd !
             Och jag har mina foton från vintrar som varit de senaste åren ! Dom är bra att plocka fram ur dataarkivet när minnet sviker folk " och allting är värre än någonsin just nu, vare sig det är kallare eller varmare " !
          Det här fotot är från den 18/12 2009 ! Taget i Askersund då ! Jag behöver inte ha nån kavalkad med foton här men vintrar med snö har det varit här i Askersund de senaste 3 åren o naturligtvis mer eller mindre innan dess ! Har foton ända från 2007 ! Och några har börjat innan jul , några har blivit milda över jul o börjat i januari ! Några har varit korta o några längre ! Och folk glömmer så lätt att vi haft en del milda vintrar t.ex på 50-talet ! Då fick dom t.ex ställa in bandymatcher i Askersund som då hade ett elitlag ! Det har jag ögonvittne på ! Som lever idag !
                 Om nån tror att " det är sämre eller bättre vintrar än på senare år " : Det beror sig väl på "om man förbannar vintern o fått vittring på vita sandstränder o palmer året om " !? I det moderna samhället som ochså är mycket sårbarare för väderomslag i kampen mellan kallt  o varmt både här i Sverige o  övriga jorden ! Och kamp mellan kallt o varmt har det alltid varit på jorden oavsett " värmeökning eller avkylning,mindre koldioxidutsläpp eller mera koldiutsläpp " Det är bara det ju fler människor desto mer märks den naturliga kampen mellan kallt o varmt ! Och just nu är det mycket kallt i Alaska, på Grönland och i Sibirien !  Grise Fiord på Alaska har - 25 C, Nukk på sydvästra Grönland - 16 C , rätt mycket för den delen av Grönland, och Verkhoyansk i Sibirien har - 40 C ! Bara så ni vet ! Även högtryck här eller där har betydelse för vintervädret, när det gäller kalla vindar och blockeringar som leder till milt väder vintertid ! O det är inte något nytt !
             Jag tycker det är väldigt intressant med vädret som företeelse ! Och vi i Sverige kan ju fråga oss om vad vi menar med uselt väder !? Om vi tittar oss omkring i världen ! Det kanske inte var så dumt att våra förfäder tog sig hit upp till Nordeuropa, Skandinavien !? Om man tänker efter !?
  Och idag blir det städning i köket till musik mm ! Och i morgon kanske inköp av nya halkskydd o motion på snö och is  ?  Hur populärt var det att påpeka det ? Och vad skall vi nu " reta upp oss på  ? Kalluften eller varmluften " ?
 
Trackback
RSS 2.0