Undrar vilka dom hjälper nästa gång ?

Nu är jag ingen Sverigedemokrat, jag är liberal ! När jag läste om omröstningen i riksdagen ang. " den fruktansvärda skattesänkningen som fördärvar för de fattiga " så tänkte jag på att när det gäller att vinna politiska poäng så faller " talesättet att inte ens ta med tång "platt till marken ! Makten till varje pris !?
       När det gäller rättvisa bedömningar av en regering i ekonomiska tider sämre än krisen på1920-talet enligt en del, eller efter andra världskriget, så kan det vara bra som person att känna till lite om hur det var inte för så länge sen !
          Vi kan börja med slutet av 1980-talet och början av 1990-talet Jag själv kommer ihåg att jag på slutet av 1980-talet läste om ett bygge på nått lasarett blev som så dyrt att det blev billigare att inte använda lokalen. Dessutom  vet jag att den höga inflationen på 10 %  " tog bort min löneförhöjning " trots att den var generös !
      Huvudförklaringen till detta var en s.k. expansiv ekonomisk politik finansierad med höga budgetunderskott och stora löneförhöjningar med kommande devalderingar. Vi kommer ju alla ihåg dåvarande finansministern Fäldts varningar över detta !
            Vi skall titta lite närmare på 1990-talet och politiken till 2006 ! Den då högerledda regering fick börja med  att regera med dett ok på sina axlar i tre år 1991 till 1994 ! Vi vet ju alla hur alla devalveringar av kronan ställde till det !
   Hur gick det sen då ? Jo dåvarande finansministern Göran Persson fick åka o " buga för finansvalparna i New York " för att  "låna pengar till välfärden " ! Statskulden växte ! Den började den borgeliga regeringen betala av på innan  den ekonomiska krisen inleddes 2008 ! Men inflationen pressades neråt vilket var tvunget !
        Vad hände mer! ? Jo, mot slutet av 1990.-talet började de långtidssjukskrivna  och långtidsarbetslösa bli så många och kosta statskassan så mycket att det bl.a. resulterade i de 740000 förtida pensioneringarna som både drabbade unga o gamla ! Ett sätt att spara pengar till statskassan ! Snacka om att trilla mellan stolarna ! I den vevan slutade jag att rösta på socialdemokraterna ! Och jag vet att 2005 var arbetslösheten inte så mycket mindre än den är nu ! Jag vet ochså att 1997 var det  bland de högsta siffrorna när det gäller fattiga barn enl svensk uträkning någonsin ! Mm,mm !
       Så om någon tror allt var " frid o fröjd " när den borgerliga regeringen fick makten 2006 så är det inte så !
Och arbetslösheten började sjunka men sen kom med början 2008 tyvärr de stora ekonomiska kriserna i världen !                Jag är mycket för att vända mycket på myntet i rättvisans namn ! En del är stora i hackan när de slipper regera i en av de största kriserna i världens ekonomi nånsin ! Hoppas den vänder, finns ju tecken till det !  Kanske den vänder ännu mer  2014 ! O då är det givetvis "oppositionens förtjänst " ! 
 
 Lite mer från 1990-talet ! Misslyckad integration o kommunalisering av skolan ,  lånande av AP-fonderna o bromsen infördes, mm, mm !  Jaa, försvaret började försvagas. Flygflotilljer o regementen lades ner ! Och Nato fick väl ta smällen om det hände nått !?
          

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0