Det är väl bra att det förvarnas om stormar mm !

Men med dagens mediautbud kan man få uppfattningen om att "det är det värsta någonsin " Inte på vädersajterna utan på media av olika slag via braskande rubriker ! Och namn som "monsterstorm " mm. används ibland !
           Den stormen/orkanen jag minns mest var den i september 1969 när jag bodde i Simrishamn ! Den slog hårt mot väst-och sydsverige ! Jag vet att jag med familj stod och tittade ut genom vardagsrummet o såg då delar av ett tak komma glidande på gatan mot oss ! Vi sprang in i köket på andra sidan av lägenheten ! 10 människor omkom då i Sverige. Stor skadegörelse på bebyggelse och sjöolyckor bl.a. 
           Om vi nu tittar på statistik o  "inte oroar oss för sånt vi inte har facit på så " så kan jag hitta den äldsta bokförda stormen från 29 januari 1850. Många människor, över hundra st dog och stormen innehöll snöfall ! Det är inte alls ovanligt med stormar o orkaner i Sverige ! En om året ungefär, 115 på 1900-talet. Och när jag tittar efter så verkar dom förekomma mest i södra Sverige och Lapplandsfjällen ! Och orkanen Gudrun är inte värst när det gäller sekundmeter ! Det är Tarfala i Kebnekaisemassivet i december 2001 med 67 m/s !!
            Det kan ju vara roligt o veta ochså ! Den högsta temperaturen som uppmätts i Sverige är i Målilla, + 38,0 grader 1 juni 1947 ! Va, kunde det vara så varmt då ? Den lägsta temperaturen är uppmätt i Vouggatjålme - 52,6 grader 2 februari 1966 ! Det är väl så att en del människor även levt på den tiden ! Och dom med mig vill nog inte ha det till att allt " är värre nu för tiden "  ! Källor SMHI och Wikipedia och jag själv ang. orkanen 1969 !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0