Jag har ju en anhalt till att redovisa !

 Och efter besöket på  Örebro slott gick bussresan den 25 / 9 söder ut igen. åter mot Kumla ! Och vi besökte Stenarbetsmuseumet i Yxhult, Hällabrottet ! På foto ser vi förlagor i gips på stenarbeten ! Kortfattat kan jag berätta att stenarbetningen i Hällabrottet förkom redan under medeltiden och sträcker sig över följande århundraden med bl.a. ombyggnationen av Örebro slott och vid uppförande av ett antal kyrkor. Hela verksammheten på Yxhults stenhuggeri  upphörde 2004 ! Är man mera intresserad så kan man ta google till hjälp ! Och brochyrer får man givetvis på museumet !
 Det här är en modell av Hällabrottet ! Bilar synes så man kan väl tänka sig att modellen är från 30-40-talet .
Det var ju en väldig massa information o mycket att se på museumet ! Gipsavgjutningar gamla maskiner, namn mm. Men det som slår mig är hur orka människor med arbetet särskilt i gamla tider. Jag är full av beundran för människorna som slet i gamla tider ! Mest dom som arbetade med händer vare  sig dom var på Skofabriker, slott eller stenhuggerier  eller andra ställen ! Hur orka dom och hur kunde dom försörja sina anhöriga, o de många barnen ?  Hann dom " gnälla så mycket ! Och vill man  i nutid gnälla om klassamhället så är det upp till var och en !
       Karl den XVI Gustav är nog den konung som mest har fått anpassa sig till dagens samhälle ! Och även han har besökt detta museum ! Men naturligtvis retar det upp någon att jag har tagit detta foto  på hans namnteckning
 Och även drottning Silvia var med på besöket i  rättvisans namn . Och det är klart att " hon skall vara med på bild " Det får republikanerna stå ut med !
           Den här dagsresan som nu är  "avslutad defenitivt " var otroligt intressant för mig och andra !  En fantastisk återblick om gamla tider ! En återblick som väcker många tankar även om dagens samhälle ! Jag är nog glad att jag lever i dagens samhälle vare sig , vilket än arbete jag har ! Men att få växa upp på t.ex. medeltiden, spänningsmomentet finns ju där rent historiskt !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0