Jag måste ju visa dom på bild !

Jaa, jag kan inte nog påpeka hur intressant det var att besöka Skoindustrimuseet i Kumla ! Och jag vill ochså påtala att museet har bl.a följande stiftare, Örebro länsmuseeum och Kumla kommun !
 
          På översta våningen fanns den lilla tillverkningen av skor ! Dom tillverkades med gamla maskiner o inga " datoriserade mallar ". Det var bara 2 som jobba där, en äldre man kom ochså dit ibland o hjäpte till . Han hade jobbat där i 50 år ! Och vi fick se hela tillverkningsprocessen som naturligtvis var lite förberedd då bl.a lim skulle torka. Och vilket jobb dom måste haft för i tiden som fick trampa på en pedal upp och ner när dom t.ex.  stansade eller vad det heter o sydde o så. Ichias var vanligt förkommande o lim o annat andades dom in i forna tider ! Men dom som användes av tillverkarna av mina skor bl.a. hade eldrivna apparater av gammalt snitt. Såg gamla ut o var det säket ! Hur gamla har jag glömt !
  Och när folk gifte sig o skaffa barn så kunde frun jobba lite xtra hemma o serva fabriken. O tjäna lite xtra till familjens uppehälle !
 Jaa, så här ser ökenkängorna ut som jag köpte ! Joo, dom kallas för ökenkängor ! Användes av soldater i öknen på den allierade sidan i kampen mot t.ex. Rommel och hans trupper ! Om dom såg exakt lika dana ut vet jag inte men dom utformades för att passa i öknen med läder som släppte in luft och tålde strapatserna !
            Och när jag gick runt o tittade på skor från anno dazumal så försökte jag erinra mig vilka sorts skor jag hade på 40-talet ! Det enda jag kommer ihåg var hur vinterns pjäxor såg ut ! Och skidornas bindningar från den tiden !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0