Jaa, det gjorde jag ! I går kväll !

Kl 20 gick jag över från ettan till tvåan. Såg på musik från Frankrike där den svenska sopranen, för mig okänd,Ida Falk Winland medverkade som solist ! Det här med okända stjärnor ! Ida fick stora applåder ! Och hon sjöng med den franska radiokören och Ochestre National de France under ledning av dirigenten Sofi Jeannin ! Jaa, det här var väldigt givande att titta på ! Sverige har ju stor tradition när det gäller att  få fram duktiga klassiska sångare o sångerskor ! Nämner inte dem alla !
          En del i telefonerna pratades det ochså ! Och nötter och gottis knäcktes ! :) Och sen blev det till att titta på Midnattsmässan från Rom ! Som hölls av Påven Franciskus ! Brukar titta på detta numera ! Och tackar mormor Maria som på nått vis är min mentor när det gäller detta arv ! De gäller att dra nytta av sina gener o rötter även i nuet ! Jaa, en mäktig upplevelse var det som vanligt att se detta. 
         Medeltida musik kommer man ju då in på, som sagt ! Och jag kommer nu under dessa dagar att lyssna på musik av dessa kompositörer ! Av vilka jag stött på en del ! Men koncentrerar mig på dessa 3 ! Palestrina, Orlando di Lsso och Alessandro Striggio ! Från 1500-talet ! 
         Sen har vi ju musiken med de äldsta rötterna, den Grekisk ortodoxa ! Från tidiga medletiden ! Dom som bröt sig ur ! En annan kristen kyrka, grundades väl i Konstantinopel, bröt sig ur !! Denna gren finns ju på Balkan o i Ryssland t.ex. ! Mycket vacker musik det ochså ! Som då bl.a. sjungs av av Divna Ljubojevic ! Kompositörer, har ingen aning ! Får försöka ta reda på mer om denna  musik med rötter som sagt från den Bysantinska tiden ! Men lyssnar på den gör jag ju emellanåt !
           Vädret ! Ordentligt kallt med vit rimfrost ! Något mer vinterlikt ! Joo, då det blir motion ! Det är ju även viktigt under mellandagarna ! Efter glufsandet ! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0