Det här med vädret ja !

Såg att New York hade + 6 C nu svensk förmiddag ! Usa o Kanada dessa till ytan stora länder !  Syd o väster ut är det varmt men i nordöstra Usa fortsatt kallt ! O norra Kanada ligger ju i Arktis ! Och på Grönland var det - 18 C !  Jaa, det här med högtrycks o lågtrycks placering o rörelse och vindarnas riktning ! Och golfströmmen gör att vid norska kusten är det plussgrader även i norr ! Men i Sverige på nästan samma breddgrad kallare ! Och över Sverige är det ju övervägande nordost vindar ! Men havet är ju isfritt ännu !
               Efter som en annan inte intresserar sig för att ta ut elände i förskott , oavsett väder ellerr annat så är  det mer intressant för mig som av vana tittar på kalla platser varje måndagmorgon att " hålla ögonen" på förutsägelsen som pekar på en kallare vinter i Europa sen 33 år tillbaks i tiden ! Det skall bli spännande o se om de matematiska datoriserade modellerna ang. vädret slår in !
                   Jaa, det här med mänsklighetens historia är ju intressant att titta på i dessa dagar ! I ett samhälle som har ändrat sig så otroligt ! Tänk på alla svåra pester som hemsökte världen utan att kunna bekämpa dom ! Jaa, halverades inte nästan befolkningen i delar av Europa/världen vid något tillfälle ? Jaa, järnåldern, Vikingatiden,medeltiden, Sveriges storhetstid o.s.v. Och på 1850-talet tillhörde ju Sverige de fattigaste länderna i Europa !  Men sen kom ju uppfinningar, innovationer ! Och brytandet av kol t.ex. och eldandet med det förde t.ex. särskillt Västvärlden framåt i välstånd ! Jaa, Det är ju lätt att peka finger åt detta i våra dagar ! Men hade vi haft det bättre i Världen om inte kolet använts som energikälla ! ?
                     Över 7 miljarder människor skall nu föras in i samma bås ! Av alla ,vare sig dom sätter sig på en pidestal eller ej ! Med dom gener o rötter vi har i oss, med dagens masmedia och annat,lobbyism o populism, styra o ställa ! Det behövs egen kunskaap mitt i allt !
                Jag kallar mig för en relistisk humanist ! Och jag frågar ständigt...hur hade du varit som människa om du fötts i ett helt annat land med helt annan struktur ! Där du " kanske ständigt har en pistol i nacken " Typ !
      Och för min del försöker jag se Folket framför mig ! O inte dra all över en kam ! O tro att jag " hade varit så mycket bättre om..... " Och jag tänker inte grubbla " ihjäl mig över " en Värld med 7 miljarder människor som inte går att få in i samma fålla " !  Det kommer jag väl aldrig att få reda på vilken del av Världen, "dynasti ", som tar ledningen i Världen ! Eller vilket energislag som " tar makten " ! Där står miljarder på spel !
      Och nu blir det snart motion ! Det är på nått vis att ta ansvar för sig själv ! Efter egna omständigheter o förutsättningar ! Vi är ju inte stöpta på samma sätt, " utom möjligen enväggstvillingar " !
                 Det är kul o filosofera lite ! Hålla hjärnkontoret o liksom fysiken igång ! Utan o stirra sig blind på det negativa !
              

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0