Jaa, det här med vinterknäppar ! O den medeltida värmen !

 
Så här ser det ut utanför mitt idag ! Regnigt blåsig sydväst o + 8 C  !  Inget väder som gås ut o motioneras i ! Men egna minnen av vädret sen 40-talet finns ! Ett år på julen hos farmor utanför Örebro skulle det på 40-talet åkas med häst o släde  till julottan ! Gick inte p.g.a.tö eller snöbrist ! Läst i min fars dagböcker ! Har suttit i Luleå på julafton o sett att det regnat ute , gäller 50-talet ! Varit med om + 13,7 C julafton 1977 i Simrishamn ! I slutet på 60-talet överraskats av snöstorm till påsk när ägg hämtats i Skillinge ! 1979  varit med om en hård snöstorm i Simrishamn ! Prata om snökanoner ! Joo, det året Trelleborg blev isolerat ! Vi kan ju ochså ta det här med reviärasomrar när ostan råder ! Minne fråm Pite havsbad en sommar på 50-talet o många från Simrishamn o då Hjo på 40-50-talet !
 
 
Det här med  vinterknäppar var det ! Detta foto är taget i Askersund den 12/1 2015 ! Ungefär  då en av de värsta snöstormarna i bl.a. Östra Usa ägde rum ! Idag har bl.a.  Hall Land på nordvästra Grönland - 36 C och Verkhoyansk i Sibirien -40 C ! Och det här med nord, nordost och ostvindar på vintern , i delar av Nordamerika o i Europa ! Och lågtrycks o högtrycks lägen o banor !
 
               Utom t.ex. några svartvita vinterbilder från Stockholm har jag inga här hemma mer än dom från Askersund mellan år 2006 till 2015 ! Med snöiga o kalla vintrar mellan 2008 o 2012 som ochså nämnts i artikel i Svd.se  plus då många andra kalla vintrar sen 1960 var det nog ! 
 
           Och nu idag läste jag på vädersajt att i Simrishamn kan de bli 5,5 mm snö den 4/1 ! Alltså sägs vi gå mot en vinterknäpp även i södra Sverige ! Såg att vindriktningar från nordost, sydost , nord nämndes ! Vi har nu chanse att se om prognosen stämmer ! Men det vimlar av olika prognosmakare o vädersajter ibland med oenighet ! Så det är väl inte samma datoriserade mallar dom använder sig av vare sig det är om 10 dagar eller 50-till 100 år ! Typ ! :)
          Och jag vänder ju alltid på myntet o läser vad Stockholmsintiativets sajt  www.klimatupplysningen.se skriver, idag under rubriken MEDELTIDSVÄRMEN SOM IDAG OCH GLOBALT ! Mycket intressant läsning vilken leder till tankar om det ständiga ältandet om varmare än någonsin ! Och utlovande av elände för framtiden. Såvitt jag vet fanns det varken så många människor o t.ex. inga kolkraftverk o bilar på medeltiden ! Och det finns ju ochså upptäckter ang t.ex. ochså. värmen på vikingatiden via bl.a  den här kol-14-metoden !  Som väl använts  i Härjedalsfjällen !
 
        Är mycket intresserad av vädret och klimatet i nuet o fordom ! Vilket finns facit på ! Vill sen folk ta ut elände i förskott så är det deras business ! Det här med klimatet har gått prestige i ! Och miljarder står på spel ! Vilka bl.a.vindkrfafts/solcellsdirektörer/ miljöpolitiker o massmedia tjänar miljarder på liksom vetenskapsmän ! Och enligt min mening är bortpratandet av kärnkraftens betydelse ett stort misstag ! Kanske nån här läst om att vi för närvarande får importera kolkraftsel ! Och har ju ochså läst om nått  liknande när det gäller Tyskland ! För nått år sen ! Dessutom har jag läst om vindkraftspark som stängts på grund av haveri ! Vindkraftsverk välte i stormen ! Nej det är inget nytt med bl.a stormar, orkaner eller tyfoner på vår jord ! Eller översvämningar eller landhöjningar !
 
                
 
               
 
        

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0