Torsten o Jan på utflykt ! Till gammalt medeltida gruvområde !

 Dessa gamla gruvor från medeltiden, las ner i mitten på 1800-talet, ligger i Askersunds kommun ! Längs vägen från Åmmeberg till Zinkgruvan ! Och här har undertecknad o en av de stora eldsjälarna för gruvornas bevarande och försöka göra dom till en turistattraktion , kompisen Torsten, varit många ggr.!
         Här är vi inne i Västerby gruva ! Denna gruva är bl.a omskriven beroende på en av Sveriges största gruvolyckor som inträffade 1768 ! Jaa, en del unga o gamla blev instängda i gruvan o led helvetets kval ! 
  Och en bit bort från parkeringen o Västerby gruva ligger Garpa gruva ! Där en scen finns uppe till vänster ! Och där brukar det varje sommar vara uppträde av musiker ! Med en hel del åskådare ! Och gruvan är liksom Västerby välskött ! Och förhoppningen är ju att dessa  gamla gruvor skall bli en turistattraktion  i Askersunds kommun ! Garp ja ! På medeltidssvenska betyder det Tysk ! Tyskarna hade mycket med dessa gamla gruvorna att göra på medeltiden ! 
 
 Och denne min kompis Torsten är en av de stora eldsjälarna för bevarandet av o skrivandet om dessa gamla anrika gruvor ! Och i bakgrunden syns ingången till den handikapp -anpassade gruvan ! Som ochså då invigdes av landshövdingen för några år sen ! 
          Och vill man se fler foton o läsa mer om dessa gruvor så är det bara att gå in på nätet som det heter !
 Jaa, vackra bilder ja ! Det blir jag varje dag försedd av Carpahtian Garden from Romania med ! Det  är bara att njuta o ta in det vackra som finns i Världen ! Det tänker jag fortsätta att göra ! Även när det gäller att få vackra bilder av musik ! O göra många resor även om dom blir i fantasin !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0