Jaa, det här med klimatet !

 
Läste att Askersund i helgen hade haft 8 plusgrader o vår i luften, typ ! Jaa, det här med  bildbevis de senare åren, eget minne o fars dagböcker från 40- 50-talet ! 
     Så här såg det ut i Askersund 8/2 2015 ! Ingen vårknäpp precis men en vinterknäpp ! Sverige är ju ett avlångt land och idag har t.ex. Kvikkjokk - 2 C o Göteborg +  6 C o Falun + 3  C ! Det här med syd o sydvästen ni vet !  Och så fort vinden ändrar sig kommer Kvikkjokk få kallare igen även Falun skulle jag tro ! Så enkelt är det ! O tjafsar fortsatt om lågtrycken från Norska havet över Norsk/Svenska fjällkedjan mot norra Ishavet !
            Nått som är roligt att titta på är motsatserna i Världen , norra-och södra halvklotet Nu skall vi ta södra där t.ex. Och till 100 % tillhör Australien o Antarktis till södra halvklotet liksom en tredjedel av Afrika o delar av Asien ! Och som alla ? vet så har ju t.ex. Australien sommar mellan november o mars o på Antarktis stiger t.ex. temperaturen på forskningsstationen Mc Murdo stn. som nu har - 4 C  ! Och när vi har sommar då kan det bli -30- 40 C på Mc Murdo Stn ! Och på det högt belägna 1000 m över havet, Vostok jaa, rekordet lär vara om jag inte missminner mig -80 C o nått o kallast i Världen !
 
 Jaa, nu skall vi ta Australien ! Där är det kallast just nu i de södra delarna där t.ex. Sydney ligger , sydöstra delen ! Och i de norra delarna har man  tropiskt väder, på vintern där ! När vinter råder i Sverige t.ex.  Med ibland + 40 C ! O just nu har Sydney +  25 C men mycket högre temp  i norra Austaralien ibland + 40 C då ! O som sagt det är ju varmare i södra Afrika än i Antarktis ! O då blir det alltså kallare i södra Austarlien när sommar råder på södra halvklotet dit Antarktis o Australien hör till 100 % !
 
         Och sen när det gäller kalla platser på norra halvklotet så  är det även vinter i Kanada , Alaska, Sibirien o på Grönland med varierande temp. beroende på t.ex. vindriktningen o högtrycks o lågtrycks placering o gång ! Sibirien tillhör ju ochså Arktis ! Häromdan var det upp emot- 50 C i Yakutsk nu ca -40 ! Och Verkoyansk brukar jag ochså referera till !
 
 Sen ibland undrar jag över uttrycket värre än någonsin ! Var går gränsen för värre än någonsin o det som inträffat  tidigare i klimathistorien ! Alla vet ju att ibland får man skriva sen märningarna börja t.e.x  ! Men som jag brukar säga våra förfäder klarade av betydligt större strapatser på jorden , under t.ex. istider med följande avsmältning ! Är det nån som tror att havsytorna sjönk då !
            Förlåt att en amatör lägger sig i men ibland finns det ju sunt förnuft o theclimatescam.se att ägna sig åt ! O bl.a. tänka på temperaturskillnader på jorden som alltid funnits med variation !
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: snowflake

härligt med snö ändå :))

Svar: Jaa, En annan som varit med sen 1938 och bott i Örebro, Luleå,o utanför Hjo sommartid under uppväxten och sedan i Simrishamn, Askersund och nu åter till Simrishamn har varit med om både milt o kyla om vart annat ! Och titta på hur varmt det var på vikingatiden o medeltiden ! Det har dom kunnat räkna ut med dagens metoder ! Bl.a i Härjedalsfjällen ! :)
Jan i Askersund

2016-02-08 @ 13:22:31
URL: http://snowflakesbloggse.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0