Förintelsens minnesdag var det !

Och det sänder tankar o känslor genom mitt sinne ! Och dagens människor är ju inte skuld till det hela även ifall man kan hitta nån 90-åring som deltagit i det hela ! Men antisemitismen o rasismen består ! Och landet Israel är numera bl.a. en syndabock ! När man skall förklara varför det ena o det andra förekommer ! Till och med legitimeras   knivskärningar o raketanfall utan förvarning t.ex.  Ja, terrorismen som förekommer i Världen .utförs ju bl.a av religiösa extremister som ställer upp på agendor när det gäller Israels o Judars utplåning ! Och att känna detta hot ständigt som nation bidrar ju till åtgärder som självförsvar ! Och inget land som är så hotat gör inga misstag ! Vad hade t.ex. staten Sverige gjort om raketer skjutits mot t.ex södra Sverige utan förvarning ?
 
    Men det här med Förintelsen ! I början av1988 besökte jag och min kompis Bengt Israel i fjorton dar ! Bodde i Eilat , badade o solade  gjorde utflykt på Röda Havet och även en bussresa i delar av landet ! Rundtur från Eilat via, Döda havet , Masadaklippan, världens äldsta synagoga fanns där troligen !? Jeriko och Jerusalem ! 
 
            Jerusalem ja ! Besökte moskee o kristen kyrka den Koptiska och även Heliga Gravens kyrka , Klagomuren o andra ställen med grönsaker o försäljning t.ex. ! Dom här gamla portarna , nån av dom ?
'
Men besöket i Förintelsemuseet glömmer jag aldrig ! Till vänster innan man gick in var ljus tända och namn på alla Förintelselägren ! Jaa, och vad hördes när man kom in i lokalen ! Hitlers röst emellanåt ! Jaa, och sorgligheter o avskyvärdheter i bild o skrift gjorde att man kände sig närmast chockad ! En del kände man ju till ! Men...
      Det vet jag ! När jag gick ut hade man inte långt till tårarna ! Det hela var så ofattbart ! Och i närheten av museet var ett träd till Raol Wallenbergs minne planterat ! Inne i museet fick man  inte fotografera men jag har nog varit så berörd att jag glömde fotografera utanför ! Hoppas kompisen Bengt gjort det !
           Har själv tyska katolska anor ! Tänker inte anklaga dagens tyska befolkning för detta ! Jag gillar både Tyskland o Israel o klezmermusik med Jiddish som text !
 
 
 Varför inte en del foton från besökt i Israel. ! Och detta foto från en färd på Röda havet har kompisen Bengt tagit !
 
Och det här är nog ett foto från Döda havet ! Om jag inte missminner mig ! Och tror att tjejen på fotot är från Simrishamn ! Bengt får rätta mig om jag har fel !
 
 
Och det här är en utsikt från Masadaklippan ! Och vill man läsa om denna klippa o annat som man redovisar så finns nätet till förfogande ! 
 
 
Jaa, kommer ju inte ihåg allt exakt innan detta men nu står jag som synes o betraktar en skylt med namnet Jericho innan vi gick in i staden ! 
 
 
Sen åkte vi på en slingrig väg på bl.a höjder till Jerusalem via Betlehem tror jag ! Men på vägen dit besökte vi ett Grkiskt-Ortodoxt kloster längre ner från vägen ! Och på vägen då mot Betlehem/ Jerusalem åkte vi förbi ett  Beduinläger ! O då tänker jag på sångerskan Ofra Haza !
 
 
Sen avslutar jag med detta foto från Jerusalem ! Och en del av dessa  avfotograferade foton har ju visats förut på denna blogg ! Och en del foton har man nog gjort av med ! 
 
Mitt besök i Israel är ett av mina minnen för livet ! Och ibland längtar man tillbaks dit som man ochså kan till Frankentahl o Moseldalen o Köln t.ex. ! Sånt är livet på en pinne !
        O nu blir det snart sångövningar , nere i staden Simrishamn !
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0