Jaa, det där med höst-o vintermånader.

Jaa, hösten sägs vara september - december och vintern mellan December-o mars. Men det här med att medeltemperaturen per dygn i nån vecka framåt är det som bestämmer vilket.
          Det pratas ju ständigt om värme i nuet o för framtiden  . Men vad är egentligen en lång tidsperiod. Vintermånaderna är ju lättare att komma ihåg för mig. Och gott om minnen finns bakåt i tiden. Och det här med stränga vintrar o mildare under ett sekel .
         
        Egna minnen. Från farmors Björneborg/ Örebro , kylan i Luleå med frusen älv o fruset hav. Minnen från Simrishamn av vintrar av olika slag . Det här med sydligaste Sverige . Överraskad av snöstorm på 60-talet då det var påsk. Och vem har inte minnen från vintern 1978-1979 på Österlen . O även senare . 
 Jaa, nu tar vi perioden i Askersund. Och minnen från norra Vätterns isbelagda vatten. Och då från 2005 isbeläggning varje år så gott som . Har foton från miitt boende där sen 2006 och till 2015 i september.
 Och vintrarna 2008-2012 var inte o leka med. Och ett år tror det var 2014 då var det lite snö men det frös på nätterna en period så utan broddar  på skorna var det till att gå med andan i halsen. O det här med halkolyckor. Men jag har alltid nästan gått med broddar i Askersund när vinter rått.
 
 
 
Från 2007 är den här bilden. En vinterknäpp kom i början av november . Och Torsten o jag gav oss ut i Tiveden för att föreviga detta.
 
Jaa, detta foto är antagligen från december 2007. Men var har det tagits . Skriver aldrig annat än datum på mina foton.Men kring Askersund är det taget. 
     Jag tycker om rejäla vintrar . Med snö , sol om det går. Och hellre då minusgrader dygnet om för bl.a. bilisters skull. Sen har man ochså läst om milda vintrar som inträffade året 1935 t.ex. o det året som jag föddes t.ex. 1938. 
            Jaa, det här med att enbart prata om värme nuförtiden. O höra på det här med så varmt väder vi skall få. Påminner om glaciaärerna som smälte i Härjedalsfjällen runt vikingatiden . Och den perioden drabbade tydligen även alperna. O det här med att det växt palmer i Skåne/ Scania en gång i tiden.  Utan att dom  var i krukor. Och som sagt vad är en lång tidsperiod i bla. mänsklighetens historia . Ett sekel ?
    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0